Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 24.05.22 in Univerze, Znanstveni dosežki

Prof. dr. Tomaž Prosen, FMF UL,  dobitnik prestižne nagrade »Physik-Preis Dresden«

Prof. dr. Tomaž Prosen, FMF UL, dobitnik prestižne nagrade »Physik-Preis Dresden«

Pobudnik  prestižne nagrade je  del programa odličnosti Nemškega zveznega ministrstva za izobraževanje ter Nemške raziskovalne fundacije. Nagrado podeljuje Tehnična Univerza Dresden (Technische Universität Dresden), skupaj z različnimi neuniverzitetnimi institucijami, kot so inštituti družbe Max Planck, Fraunhofer ter znanstvenima združenjema Leibniz in Helmholtz

Ugledna nagrada »Physik-Preis Dresden« je bila ustanovljena 2017 s ciljem, da se nagradi znanstveno odličnost predvsem na področju fizike kompleksnih sistemov in spodbudi mednarodno povezovanje in sodelovanje najbolj zanimivih, izjemnih in priznanih raziskovalcev ter njihovih skupin. Letošnji prejemnik te nagrade je prof. dr. Tomaž Prosen, ki na Fakulteti za fiziko in matematiko Univerze v Ljubljani preučuje kvantno mehaniko in teorijo kaosa.  Je tudi prejemnik ERC projekta ( ERC Advanced Grant), ki je bil podeljen leta 2016 kot drugemu   slovenskemu raziskovalcu. Leta 2009 je bil prejemnik nagrade »Wilhelm Friedrich Bessel Award« , ki jo podeljuje fundacija Alexandra von Humboldta. Leta 2005 pa je bil tudi dobitnik najvišjega znanstvenega priznanja v Sloveniji –  Zoisove nagrade za izjemne dosežke.

“Področje mojega dela je teoretična in matematična fizika neravnovesnih oz. dinamičnih pojavov. Mogoče ga odlikuje nekakšna nenavadna kombinacija točnega reševanja abstraktnih matematičnih modelov z ravno pravimi, tipičnimi lastnostmi in uporaba zelo splošnih principov statistične fizike in teorije kaosa, kot je npr. ergodičnost. V nekoliko bolj fizikalnem žargonu bi rekel, da iščem točno rešljive modele neravnovesne univerzalnosti. Oziroma rigorozno mikroskopsko razlago običajnih in neobičajnih makroskopskih dinamičnih pojavov. Kombinacija teh pristopov se je predvsem v zadnjem desetletju in pol izkazala za zelo produktivno in je vodila do kar nekaj pomembnih, odmevnih in včasih presenetljivih rezultatov. Zato me zelo veseli, da so v tujini te dosežke prepoznali s takšno nagrado,« je povedal prof. Prosen.

Dekan Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, prof. dr. Tomaž Košir je ob novem prestižnem mednarodnem priznanju, poudaril: ”Tudi ta nagrada potrjuje odličnost, ki jo dosegajo raziskovalci naše fakultete. Ugledna mednarodna nagrada je pomembna za ugled naše fakultete in s tem tudi Univerze v Ljubljani v mednarodnem raziskovalnem prostoru.”

Video izjava je na voljo na povezavi:

SLO verzija (povezava https://youtu.be/IIpuRAQAPVw)

ANG verzija (povezava https://youtu.be/biwLc4FmbW8)

 

Foto: Irman

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *