Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 18.08.19 in Inštituti, Univerze

Razvoj rehabilitacijske robotike v sodelovanju Japonske in Slovenije

Razvoj rehabilitacijske robotike v sodelovanju Japonske in Slovenije

Slovenija in Japonska vzpostavljata tesnejše sodelovanje na področju razvoja in raziskav robotiziranih terapevtskih naprav, ki se uporabljajo pri rehabilitaciji. Pri tem moči združujejo predstavniki znanosti, medicine in gospodarstva: Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Republike Slovenije – Soča (URI – Soča), Univerza v Ljubljani, Fujita Health University (Zdravstvena univerza Fujita) in Toyota Motor Corporation. V ta namen so njihovi vodilni predstavniki v Ljubljani podpisali sporazuma o sodelovanju in napovedali prve pogovore o izmenjavi znanj in tehnologije.

Partnerje povezuje enako poslanstvo – posameznikom omogočati večjo mobilnost in jim pomagati do hitrejšega vračanja v ustrezno življenjsko okolje. Zato so z namenom poglobitve sodelovanja na področju izmenjave znanja in povezovanja pri rehabilitacijski robotiki v prostorih Univerze v Ljubljani podpisali dva sporazuma o sodelovanju, in sicer Sporazum o sodelovanju med Univerzo v Ljubljani in Fujita Health University ter Sporazum o sodelovanju med URI – Soča, Fujita Health University in Toyota Motor Corporation.

Najprej bo sodelovanje  usmerjeno v pogovore o povezovanju pri tehnologiji, razviti na URI – Soča in pri tehnologiji, ki jo razvija Toyota Motor Corporation v sodelovanju s Fujita Health University. URI – Soča in Univerza v Ljubljani že tesno sodelujeta v skupnih raziskovalnih programih z Medicinsko fakulteto in Fakulteto za elektrotehniko. Fujita Health University in Toyota Motor Corporation na Japonskem sodelujejo v sklopu BR-Medicare oddelka za robotiko, Raziskovalni center Frontier, kjer so specializirani za razvoj in proizvodnjo naprav za rehabilitacijo pacientov po poškodbi ali bolezni za povrnitev oziroma izboljšanje mobilnosti.

»Podpis kaže, da v naše znanje zaupajo najuglednejši mednarodni partnerji ter nas potrjuje v prepričanju, da je slovenska rehabilitacija razvojno in strokovno v mednarodnem vrhu. URI – Soča že dolga leta v sklopu znanstveno raziskovalne dejavnosti razvija rehabilitacijske robote in napredno terapevtsko opremo. Pri tem aktivno sodelujemo s svojimi pacienti in medicinskimi strokovnjaki znotraj hiše, kot tudi s fakultetami in gospodarstvom«, je pojasnil  mag. Robert Cugelj, generalni direktor URI – Soča.

Prof. dr. Igor Papič, rektor Univerze v Ljubljani, pa je ob podpisu sporazuma poudaril, da  »Univerza v Ljubljani sodeluje v številnih mednarodnih partnerstvih. Veseli smo, da se pridružujemo še enemu, ki bo obema stranema omogočil izmenjavo idej, znanja na akademskem in znanstvenem področju in vse to z namenom izboljšati kakovost življenja ljudi. Še posebej pomembno je, da bodo v naših skupnih projektih lahko sodelovali tako naši znanstveniki kot tudi študenti.«

Keisuke Suga, generalni direktor, BR-Medicare oddelek za robotiko, Raziskovalni center Frontier, Toyota Motor Corporation, je izrazil svoje navdušenje ob novem partnerstvu: »Zelo sem navdušen in vesel, da lahko najavimo naše sodelovanje pri razvoju in uresničevanju novih tehnologij v rehabilitaciji skupaj z Univerzitetnim rehabilitacijskim inštitutom Republike Slovenije – Soča kot tudi z našim dolgoročnim partnerjem Fujita Health University. Že več kot 85 let pri Toyoti razvijamo inovacije z edinim ciljem: ljudem izboljšati in olajšati življenje. Večina od vas pozna Toyoto kot avtomobilsko družbo oz. proizvajalko vozil. Danes pa se osredotočamo na veliko večjo misijo – uresničevanje vizije Mobilnosti za vse (Mobility for All) – torej mobilnostno družbo.«

Foto: youtube/STA

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *