Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 26.04.17 in Featured, Galerije, Univerze, Video

Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani

Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik je podelil Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani za leto 2017. Žirijo je najbolj prepričal projekt z naslovom ‘Interaktivna regulacija oblike zazidave’, ki je prejel prvo nagrado, na drugo mesto se je uvrstil projekt ‘Mikro oblagalnik delcev – granul, pelet in mini tablet’ in na tretje mesto ”MV4HGS – Strojni vid za detekcijo napak na površinah z visoko odbojnostjo’. Avtorji vseh treh zmagovalnih inovacij so prejeli podporo pri komercializaciji inovacije in denarno nagrado iz Rektorjevega sklada v skupni vrednosti šest tisoč evrov.

Natečaj Rektorjeva nagrada za naj inovacijo Univerzi v Ljubljani organizira v sodelovanju z Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem, je potekal že sedmo leto zapored. »Letos so bile vse finalne inovacije zelo uporabne. Imajo velik potencial in so interdisciplinarne. Srečujejo se ljudje iz prakse in raziskovalci na fakultetah. Zdi se, da se ideja po inoviranju znotraj Univerze uspešno razvija,« je ob podelitvi povedal rektor prof. dr. Ivan Svetlik.

Povezovanje znanosti, gospodarstva in negospodarstva Univerza v Ljubljani soustvarja na vseh področjih delovanja. Namen tovrstnega povezovanja je učinkovit in aktualen prenos znanj ter storitev v gospodarstvo in širšo družbo. »Največ inovacij prihaja iz okolja Univerze v Ljubljani. Pri tem pa se zavedamo, da je inovacijski potencial še veliko večji. Prav zato uvajamo različne aktivnosti, med katerimi je tudi Rektorjeva nagrada, ki inovacije še dodatno spodbuja,« je poudarila prorektorica prof. dr. Tanja Mihalič.

Strokovna komisija je letos izmed dvajsetih ekip, pri katerih je sodelovalo sedemdeset članov, izbrala sedem ekip in izmed njih tri zmagovalne. »Raziskovalci razmišljajo o komercializaciji znanja, kar je še posebej pomembno. V sedmih letih organizacije Rektorjeve nagrade za naj inovacijo smo zabeležili skupno 183 prijavljenih idej s skoraj vseh članic Univerze, pri katerih so sodelovali 504 tekmovalci,« je pojasnila direktorica Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja dr. Lidija Honzak.

 

Nagrajenci Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani so:

1.mesto

Interaktivna regulacija oblike zazidave

Fakulteta za arhitekturo in Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani

dr. Jernej Vidmar in Žiga Böhm

  1. mesto

Mikro oblagalnik delcev – granul, pelet in mini tablet

Fakulteta za farmacijo, Fakulteta za strojništvo in Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani,

Institute for Pharmaceutics and Biopharmacy

Ekipa, ki je ustvarila Mikro oblagalnik delcev

Ekipa, ki je ustvarila Mikro oblagalnik delcev

3.mesto

Strojni vid za detekcijo napak na površinah z visoko odbojnostjo

Fakulteta za strojništvo in Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani

dr. Žiga Gosar in Tomaž Zavrl

 

Foto: Foto studio Nora

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *