Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 2.11.20 in Svet

Sars-Cov-2 kot “mojster prevare”

Sars-Cov-2 kot “mojster prevare”

Virusne grožnje nam niso neznane, poznamo celo pandemije, vendar se svet ni vedno zaustavil ob vsaki znova. Zakaj pa novi coronavirus predstavlja edinstveno nevarnost za nas?

Kot “mojster prevare”, razlagajo raziskovalci, lahko v zgodnjih stopnjah okužbe, prelisiči naše telo.  Ko se širi v dihalnih poteh in v pljučih, imunski sistem še vedno ne reagira, ker misli, da je vse v najlepšem  redu.  “V nosu imamo lahko virusno tovarno, a se vendar dobro počutimo,” opisuje stanje profesor Paul Lehner, imunolog z univerze v Cambridgeu. Celice telesa začno sproščati kemikalije, interferone, –  ki jih virus onemogoči – kar je opozorilni znak za telo in imunski sistem.  Koronavirus ima namreč “sposobnost”, da to kemično opozorilo izklopi in tako sploh ne veste, da je z vami karkoli narobe, da ste bolni. Lehner opozarja, da ob  pogledu na okužene celice v laboratoriju, ne more ugotoviti njihove okužbe, a testi kažejo alarmantno stanje. Količina virusa v telesu začne dosegati vrh dan pred začetkom bolezni. Mine pa vsaj teden dni preden Covid -19 napreduje do stanja, ko človek potrebuje bolnišnično zdravljenje.

Ko se je leta 2009 pojavil virus prašičje gripe H1N1, se je kasneje izkazalo, da še zdaleč ni bil tako smrtonosen, kot so takrat predvidevali. Starejši ljudje so namreč že imeli nekaj zaščite, novi sev H1N1 pa je bil dovolj podoben nekaterim, ki so se že pojavljali v preteklosti. Obstajajo namreč štirje koronavirusi, ki povzročajo simptome prehlada. Ta koronavirus pa je nov  in zato ljudje nimajo nikakršne predhodne imunosti, pravi profesorica Tracy Hussell, infektologinja in imunologinja  z univerze v Manchestru. In Sars-Cov-2 je  zato lahko velik šok za imunski sitem.  To pomanjkanje predhodne zaščite lahko primerjamo z razmerami, ko so Evropejci v Novi svet prinesli črne koze s smrtonosnimi posledicami.  In ustvarjanje nove imunosti iz nič, je še posebej težavno za starejše ljudi, katerih imunski sitem je že tako in tako načet. V starosti telo tudi manj ustvarja T-celic, ki so pomembna sestavina imunskega sistema.

V telesu se tudi pojavijo nenavadne in nepričakovane stvari.  Profesor Mauro Giaccea s King’s College  London, raziskovalec kardiovaskularnih obolenj, pravi, da so številni vidiki bolezni edinstveni in se razlikujejo od katerekoli druge pogoste virusne bolezni. Virus Sars-Cov-2 pokvari pljučne celice, te se spojijo v masivne, nepravilno delujoče, sincicije. Pljuča, paravi Giaccea, se po hudi gripi popolnoma regenerirajo, pri covidu pa se to ne zgodi. Gre res za nenavadno okužbo.

Nenavadno je tudi strjevanje krvi. Zdravniki poročajo, da imajo težave, ker je koagulacija kemikalij v krvi  za 200, 300 in celo 400% višja kot običajno, pravi profesorica  Beverly Hunt, hematologinja  z istega inštituta. Taki učinki so lahko posledica celične zapore, skozi katere vstopa virus do receptorja ACE2. Tega najdemo povsod po telesu, v krvnih žilah, jetrih, ledvicah, pljučih.

Raziskovalci tudi ugotavljajo, da je velika telesna teža kritični dejavnik pri Covid-19. Te povezave pa niso opazili pri drugih virusnih okužbah. Celo nasprotno. Pri drugih poškodbah pljuč so debeli ljudje v prednosti. Ta specifičnost se verjetno zgodi pri pandemični gripi, ne pa pri običajni, pravi  Stephen  O’Rahilly, profesor klinične biokemije in medicine  z univerze v Cambridgeu. Maščoba, razporejena po telesu, recimo v jetrih, povzroči presnovne motnje, ki predstavljajo težave v povezavi s covidom. Ti ljudje imajo v telesu verjetno višjo stopnjo vnetja in beljakovin, kar potem lahko povzroči strjevanje.

Več: https://www.bbc.com/news/health-54648684

Foto: wikimedia/NIAID-RML

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *