Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 19.09.19 in Inštituti

Širjenje bakterijskega ožiga oljk – grožnja za Sredozemlje in širše?

Širjenje bakterijskega ožiga oljk – grožnja za Sredozemlje in širše?

Ob bližajočem se zaključku ciljnega raziskovalnega projekta XylVec* na temo Xylella fastidiosa, bo organiziran posvet »Širjenje bakterijskega ožiga oljk (Xylella fastidiosa) – grožnja za Sredozemlje in širše?« Posvet bo v četrtek, 26. septembra 2019 ob 9.30 v dvorani KS Marezige, Marezige 24.

Na posvetu bodo predstavili rezultate projekta ter, podobno kot ob začetku projekta, gostili dr. Donata Boscia, ki bo iz prve roke povedal o rezultatih zaključujočih se evropskih projektov in zadnjih dogodkih na okuženih območjih v južni Italiji in v Sredozemlju. Vabljeni gost, dr. Donato Boscia, prihaja iz laboratorija Institute for Sustainable Plant Protection iz Italije, ki je leta 2013 identificiral bakterijo Xylella fastidiosa kot povzročiteljico bakterijskega ožiga oljk v južni Italiji. Od takrat je aktivno vključen v raziskovalno delo povezano s to bakterijo, komuniciranje z javnostjo, pridelovalci in uradnimi službami ter še posebej v poskuse obvladovanja te nevarne bolezni.

Ciljni raziskovalni projekt V4-1603, ‘Sinergija znanj – Razvoj metod in postopkov za hitro odkrivanje in obvladovanje bolezni, ki jih povzroča Xylella fastidiosa in njenih prenašalcev (vektorjev) (CRP)’ je del ciljnih raziskovalnih programov ARRS – Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, ki ga podpira tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

 

Foto: NIB

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *