Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 4.12.19 in Featured, Galerije, Univerze, Video

Slavnostna seja senata Univerze v Ljubljani na dan stote obletnice

Slavnostna seja senata Univerze v Ljubljani na dan stote obletnice

3.decembra 2019 – natanko na stoti rojstni dan Univerze v Ljubljani je rektor prof. dr. Igor Papič na Slavnostni seji senata podelil najvišja priznanja Univerze v Ljubljani. Slovesnost je potekala v Zbornični dvorani, kjer je imel natanko pred stotimi leti prvo predavanje na novoustanovljeni univerzi dr. Fran Ramovš. Z začetnih petih ustanovnih članic Univerze se jih je razvilo kar 26. Dekani članic so se Slavnostne seje senata, kot vsako leto, udeležili,  oblečeni v oblačilo s pokrivalom in pripadajočo verigo. To posebno oblačilo z verigo simbolno predstavlja časti in dolžnosti dekanov ter še posebej rektorja univerze. Univerza v Ljubljani je prvo rektorsko verigo prejela ob svoji desetletnici leta 1929. Ima jo še danes, menjavali so se le njeni obeski, rektorji Univerze pa so jo nosili na vseh pomembnejših slovesnostih. Ob tokratnem jubileju, 100. obletnici delovanja, je Univerza v Ljubljani prejela novo rektorsko verigo, izdelano po prvotnih Plečnikovih načrtih. Nadomestila je obstoječo in z njo vstopila v naslednjih 100 let. Novo rektorsko verigo je Univerzi v Ljubljani podarila Mestna občina Ljubljana, rektorju  prof. dr. Igorju Papiču jo je predal župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, ki rektorju zaželel, da bi jo nosil še ‘nadaljnjih 100 let.

Najvišje priznanje Univerze v Ljubljani, naziv častni doktor, je prejel prof. Kenneth Brian Frampton, naziv častni senator msgr. dr. Ivan Jurkovič, plaketo Pro Universitate labacensi pater Jože Kokalj.

Rektor prof. dr.Igor Papič je v svojem govoru poudaril, da nova rektorska veriga, ki jo je prejel v dar, predstavlja pomemben simbol povezanosti med mestom Ljubljana in slovensko osrednjo univerzo.  Ob stotem rojstnem dnevu  je izpostavil, da Univerza v Ljubljani že od samega začetka delovanja z znanjem prispeva k napredku države in družbe, da si za napredek Univerze vsak dan prizadevajo vsi zaposleni in študenti ter da se veseli njene prihodnosti. »Smo celovita univerza, nudimo študij na praktično vseh področjih. Naši raziskovalci in alumni so gonilna sila raziskav, novih dognanj, mednarodnih dosežkov, s katerimi si Slovenija utrjuje mednarodni ugled. Aktivno smo vključeni v mednarodna združenja, vodimo pomembno evropsko univerzitetno zvezo EUTOPIA,  v kateri  poleg Univerze v Ljubljani sodeluje še pet tujih uglednih univerz. Gre za ambiciozen in družbeno vključujoč projekt, ki bo študentom in zaposlenim nudil priložnosti za izmenjave, mednarodna gostovanja, skupne raziskovalne in ciljno usmerjene projekte, vpeljavo inovativnih pedagoških praks in še marsikaj.  Odprtost ter mednarodna vpetost in prepoznavnost so eno glavnih vodil Univerze v Ljubljani,«

Naziv častni doktor je prejel prof. Kenneth Brian Frampton z Univerze Columbia v New Yorku za njegovo izjemno delo na področju znanosti in umetnosti arhitekture ter za njegov prispevek k mednarodnemu ugledu Fakultete za arhitekturo in Univerze v Ljubljani. Naziv častni senator  je prejel msgr. dr. Ivan Jurkovič, stalni opazovalec Svetega sedeža pri Organizaciji združenih narodov in drugih mednarodnih organizacijah v Ženevi, za njegovo izjemno delo na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter njegovo usmerjenost v skrb za svetovno pravičnost in spoštovanje človekovega dostojanstva. V svoji zahvali je dejal: »Kmalu po končani Teološki fakulteti sem bil poslan na študij kanonskega prava in diplomacije v Rim. Službovanje pri Svetem sedežu me že skoraj 40 let vodi po raznih delih sveta. Kljub temu pa se mi zdi, da zemljepisna oddaljenost ni nikoli zmanjševala moje povezanosti z dogajanjem doma. Zaradi tega sem še prav posebno zadovoljen, ko vidim, da moja Alma mater pozorno spremlja življenjske poti svojih alumnov po vsem svetu.«

Pater Jože Kokalj je prejel plaketo Pro Universitate labacensi za njegovo intenzivno sodelovanje z Akademijo za glasbo Univerze v Ljubljani, kateri je nudil materialno podporo, mladim umetnikom in profesorjem pa je bil pokrovitelj. Zagovarjal je širši repertoar na koncertih in promoviral glasbeno umetnost.

Prejemniki zlate plakete za posameznike:

prof. dr. Miha Humar, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani

prof. dr. Romana Marinšek Logar, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani

prof. dr. Mihael Jožef Toman, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani

izr. prof. Mag. Anja Planišček, Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani

prof. dr. Rado Bohinc, Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani

prof. dr. Maja Bučar, Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani

prof. dr. Marta Verginella, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

prof. dr. Iztok Tiselj, Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani

prof. dr. Milan Batista, Fakulteta za pomorstvo in promet Univerze v Ljubljani

prof. dr. Zoran Bosnić, Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani

prof. dr. Iztok Golobič, Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani

prof. dr. Polonca Kovač, Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani

prof. dr. Mitja Košnik, Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani

prof. dr. Dušan Štajer, Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani

prof. dr. Mojca Čepič, Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani

Prejemniki zlate plakete za skupine, ki so bile letos prvič podeljene:

Avtorice spletnega tečaja slovenščine Slovene Learning Online (Slonline) s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani: Tjaša Alič, Branka Gradišar, Tanja Jerman, Jana Kete Matičič.

Raziskovalci in razvijalci Laboratorija za bioinformatiko na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani: prof. dr. Blaž Zupan, prof. dr. Janez Demšar, Ajda Pretnar, doc. dr. Tomaž Curk, dr. Marko Toplak, dr. Lan Žagar, dr. Tomaž Hočevar, dr. Martin Stražar, doc. dr. Marinka Žitnik, Aleš Erjavec, Vesna Tanko, Andrej Čopar, Primož Godec, Robert Cvitkovič, Rok Gomišček, Amra Omanović, Pavlin Poličar, Nejc Debevec, Anže Starič, Jaka Kokošar, Andreja Kovačič, Matjaž Pančur, Rafael Irgolič.

Prejemniki svečane listine mladim visokošolskim učiteljem in sodelavcem:

doc. dr. Rok Spruk, doc. dr. Nik Stopar, doc. dr. Martina Hrast, doc. dr. Janez Šter, doc. dr. Slavko Žitnik, as. dr. Nika Jenko, doc. dr. Bruna Žuber, doc. dr. Rok Fink.

Foto (naslovnica): UL

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *