Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 1.12.21 in Univerze

Sporočilo rektorja Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregorja Majdiča o cepljenju

Sporočilo rektorja Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregorja Majdiča o cepljenju

Posredujem sporočilo kolegic in kolegov z Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani glede »Poziva k takojšnji ustavitvi cepljenja otrok in mladostnikov s covid-19 cepivi v Sloveniji«, ki so ga podpisali tudi nekateri naše sodelavke in sodelavci. Strokovne argumente proti takšnemu pozivu so pripravili naši največji strokovnjaki za viruse z inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani in jih lahko prebrete spodaj, sam pa bi poudaril, da smo kot znanstveniki, raziskovalci in pedagogi zavezani k strokovnemu in etičnemu delovanju. Nepremišljeni pozivi, kot je ta, ki neutemeljeno straši starše, le poglabljajo nezaupanje v strokovnost in znanost, ter odpirajo prostor nestrokovnosti.

Še danes lahko vidimo posledice nepremišljene izjave Stanka Pušenjaka, dr. med., ki je, kot je tudi sam priznal, neutemeljeno zatrdil, da cepiva proti covid-19 povzročajo neplodnost. Kljub temu, da je bilo od takrat velikokrat pojasnjeno in dokazano, da cepiva nikakor ne vplivajo na plodnost, imamo v slovenski družbi še vedno težavo, da nekateri nasprotujejo cepljenju ravno iz razloga, da naj bi cepiva povzročala neplodnost. Vprašati se moramo tudi, kaj so nameni takšnih objav, saj se velikokrat izkaže, da za njimi stojijo komercialni interesi določenih skupin ali posameznikov.

Spoštovani sodelavke in sodelavci! Smo del največje in najboljše akademske skupnosti v Sloveniji. Kdo, če ne mi, bomo zaupali znanosti? Naši kolegi mikrobiologi na medicinski fakulteti se celo življenje ukvarjajo s proučevanjem virusov in bakteriji, ki povzročajo bolezni. Ali bomo verjeli njim ali zapisom na družbenih omrežjih?

Dekan MF prof. dr. Igor Švab je v zvezi s »Pozivom k takojšnji ustavitvi cepljenja otrok in mladostnikov s covid-19 cepivi v Sloveniji«, ki ga je objavila Iniciativa slovenskih zdravnikov (v nadaljevanju ISZ – https://www.slovenskizdravniki.si/odprto-pismo/), prejel utemeljen ugovor kolegov mikrobiologov (akad. prof. dr. Tatjana Avšič-Županc, prof. dr. Alojz Ihan, izr. prof. Miroslav Petrovec, prof. dr. Mario Poljak, prof. dr. Katja Seme, asist. Tina Triglav), ki ugotavljajo, da v pozivu ISZ strokovno nepravilno, zavajajoče in nepošteno ocenjuje, da bi cepljenje povzročilo 100 smrti na 1 milijon cepljenih otrok, kar bi v Sloveniji pomenilo nekaj deset mrtvih otrok. Ocena, ki ima očiten namen prestrašiti starše, ima videz statističnega preračuna, ki pa je s strokovnega vidika v celoti izmišljen in zavajajoč. Gre za preračun iz registracijske raziskave na 43,448 odraslih, v kateri je med tromesečnim opazovanjem umrlo 6 ljudi, od tega 2 v skupini cepljenih in 4 v skupini necepljenih. Nobena od teh smrti ni bila povezana s cepljenjem. https://www.ema.europa.eu/…/comirnaty-epar-public…

Zavajajoč preračun smrtnosti cepiva ISZ temelji na izboru ene od podskupin 9531 cepljenih, pri kateri so zabeležili eno smrt, ki podobno kot ostalih pet smrti v študiji (2 pri cepljenih in 4 pri necepljenih) ni bila povezana s cepljenjem. Na osnovi omenjene ene opazovane smrti ISZ nepravilno in zavajajoče predpostavi, da je bila smrtnost zaradi cepljenja v registracijski študiji odraslih 1/10 000. Nato ISZ ekstrapolira ta napačen rezultat v oceno, da bo zaradi cepljenja umrlo 100 otrok na milijon cepljenih.

Mikrobiologi poudarjajo, da na ta način ISZ strokovno nepravilno, nepošteno in zavajajoče oceni, da bi cepljenje otrok v Sloveniji povzročilo nekaj deset otroških smrti in s tem neosnovano in nedopustno straši starše pred cepljenjem otrok in še posebej povzroča stiske staršev tistih otrok, ki so svoje otroke že cepili, mnogi tudi zaradi bolezenskih stanj (npr. otroci na bioloških terapijah). Oceno ISZ glede smrtnosti otrok zaradi cepljenja sta kot strokovno nepravilno prepoznala tudi prof. dr. Borut Štrukelj in izr. prof. dr. Tomaž Bratkovič (Fakulteta za farmacijo UL).

 

Foto: UL

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *