Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 4.09.19 in Inštituti, Univerze

Srebrni jubilejni slovenski festival znanosti

Srebrni jubilejni slovenski festival znanosti

V organizaciji Slovenske znanstvene fundacije (SZF) in letošnjih glavnih strokovnih partneric-Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo ter Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani bo potekal med 24. in 26. septembrom jubilejni 25. slovenski festival znanosti z mednarodno udeležbo in geslom Ko znannost postane moja strast. Častna pokroviteljica festivala bo prof. dr. Marija Strojnik, vrhunska znanstvenica na področju optične in astrofizike, delujoča v ZDA in Mehiki.

Pripravljen je vsebinsko izredno bogat festival znanosti, povezan z razvojem astronomije in astronavtike, s prikazom odzivanja raziskovalcev na izzive podnebnih sprememb, na človekov odnos do živali, s prikazom odzivanja zlasti mladih na izzive, ki jih prinašajo znanstvena odkritja in spoznanja. Slovenski raziskovalci so pripravili tudi izredno zanimive teme s področja bioloških znanosti in prava ter klasičnih jezikov ter prvič tudi s področja sociologije.

Festival bo posvečen trem velikim slovenskim možem-Hermanu Potočniku Noordungu, Frideriku Preglu in Ignaciju Knobleharju-njihovim vizijam, raziskovalnim dosežkom in poslanstvom, slavila pa se bo tudi 150. obletnica objave periodnega sistema kemijskih elementov, saj je leto 2019 mednarodno leto periodnega sistema.

Glede na izbrano geslo festivala, Ko znanost postane moja strast, pa se bodo javnosti predstavili vrhunski slovenski strokovnjaki, tako naravoslovci kakor tudi družboslovci.

Na začetku zaključene faze priprav jubilejnega slovenskega festivala znanosti je pripravljeno 66 festivalskih dogodkov z nad 100 izvajalci iz Slovenije, Avstrije, Švedske, Velike Britanije, ZDA in Kitajske; med podporniki pa je 19 organizacij ter nad 60 posameznikov.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *