Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 12.03.22 in Univerze

Srečanje srednjeevropskih univerz v okviru Lige evropskih raziskovalno-intenzivnih univerz

Srečanje srednjeevropskih univerz v okviru Lige evropskih raziskovalno-intenzivnih univerz

Univerza v Ljubljani (UL) je gostila srečanje srednjeevropskih univerz v okviru Lige evropskih raziskovalnih univerz LERU.  Srečanje združenja nekaterih najbolj priznanih raziskovalnih univerz v Evropi je bilo namenjeno razpravi o razvoju EU na področju raziskav, inovacij in izobraževanja, vključno s predstavitvijo Evropske strategije za univerze in dosežkov preteklega slovenskega predsedovanja Svetu EU na teh področjih. Govorili so tudi o odzivih na vojno v Ukrajino v podporo akademsko-raziskovalni skupnosti. Rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Gregor Majdič je v uvodnem nagovoru poudaril, da je …»ključni pomen srečanj, da ostajamo povezani v naših skupnih vrednotah. V LERU se zavzemamo za mirno in na znanju utemeljeno družbo.« 

Ob 20. obletnici obstoja LERU in pet let po prvem srečanju v tem okviru, so udeleženci ocenili, da njihovo uspešno sodelovanje prispeva k napredku vrhunske znanosti in izobraževanja v Evropi, kar je ob globalnih grožnjah še toliko bolj pomembno. Želeli pa bi si večje povezanosti in krepitve njihove mreže, za ustrezne odzive in pobude na aktualni evropski razvoj.

 Med govorci je bil poleg rektorja ljubljanske univerze in vodstva LERU tudi veleposlanik ter vodja Stalnega predstavništva Republike Slovenije pri EU, predstavnica Generalnega direktorata raziskave in inovacije pri Evropski komisiji, predsednik uprave Domel Holdinga ter raziskovalka in prejemnica prestižnega projekta Evropskega raziskovalnega sveta z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

Vodja Stalnega predstavništva Republike Slovenije pri EU v Bruslju veleposlanik Iztok Jarc je povzel dosežke slovenskega predsedovanja EU na področju raziskovanja in inovacij. Poudaril je, da glavnih ciljev EU okrevanje, zelena in digitalna transformacija ter strateška avtonomija, česar pa ni  možno uresničiti brez izobraževanja in raziskovanja. Predstavnica Generalnega direktorata raziskave in inovacije pri Evropski komisiji Lia Karamali je  izpostavila opolnomočenje univerz kot ključnih akterjev sprememb v zelenih in digitalnih prehodih in okrepitev univerz, da bodo lahko prevzele gonilno globalno vlogo v Evropi. Med drugim je dejala, da se mora visokošolski sektor prilagoditi hitro razvijajočim se potrebam po novodobnih veščinah.  

Predsednik uprave Domel Holdinga Matjaž Čemažar spregovoril o izzivih odprtih inovacij za industrijo in univerze, pri čemer je predstavil primere uspešnega povezovanja raziskovanja in gospodarstva v svojem podjetju. Raziskovalka z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani doc. dr.  Anna Dragoš pa je  predstavila še projekt PHAGECONTROL – razvoj manipulacije gostitelja z bakteriofagom, za izvedbo katerega je nedavno prejela sredstva Evropskega raziskovalnega sveta (ERC).

Liga evropskih raziskovalnih univerz (LERU), ustanovljena 2002, je uveljavljena mreža 23 vodilnih raziskovalno-intenzivnih univerz s sedežem v 12 evropskih državah. Njeno vodilo je, da imajo pionirske raziskave bistveno vlogo v procesu inovacij in pomembno prispevajo k napredku družbe. 

 

Foto: STA

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *