Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 5.10.21 in Inštituti

Svetovni teden vesolja

Svetovni teden vesolja

Med 4. in 10. oktobrom 2021 v Sloveniji prvič uradno poteka Svetovni teden vesolja. Pripravila ga je Slovenska znanstvena fundacija (SZF), krovni organizator pa je globalno združenje, World Space Week Association.

Z vesoljem naj bi vzpostavil kognitiven odnos vsak Zemljan. Ozaveščeni o pomenu vesolja v vsakdanjem življenju bodo odkrivali in utrjevali zavedanje o pomenu znanosti, tehnologij in inovacij za vstop v prostore izven planeta za katere se zavzemajo posamezniki, organizacije (med njimi vesoljske agencije) in narodi z bolj ali manj opredeljenimi vesoljskimi programi.

Drugi bodo v ospredje postavili dosežke znanosti, tehnološke rešitve in inovacije ter njihovo (so)uporabo v gospodarstvu ali v gospodinjstvih.

Mladi, ki se odločajo o svojem poklicu v bližnji prihodnosti, bodo lahko v vesoljski znanosti ali tehnologiji, ali v vlogi astronavta/astronavtke prepoznali svoje življenjsko poslanstvo, še zlasti če jih bodo izobraževali, vzgajali in ozaveščali o vesolju astronavti. Le ozaveščeni bodo namreč prepoznali pomen vesolja v vsakdanjem življenju.

Za izjavo o pomenu Svetovnega tedna vesolja (World Space Week) je SZF zaprosil poznavalce vesoljske tematike-tako znanstvenike, tehnologe, inovatorje, razvojnike, astronavte s slovenskimi predniki, kakor tudi promotorje in ozaveščevalce o pomenu vesolja za življenje slehernika danes in jutri. Velika večina povabljenih je pravočasno poslala svoj prispevek, besedilo in slikovno gradivo, da je ustanova lahko pripravila spekter mnenj. Ta je objavljen na spletni strani ustanove (www.u-szf.si). V spekter mnenj je SZF vključila zgolj krajša besedila, prav tako le izbor slikovnega gradiva. Glede na dejstvo, da so povabljeni pripravili v veliki večini obsežnejše gradivo, bo SZF s pomočjo tega gradiva pripravila samostojno publikacijo o prvem uradnem Svetovnem tednu vesolja v Sloveniji.

SZF bo v Svetovnem tednu vesolja organizirala-aktivirala nagradni likovni natečaj za slovenske osnovnošolce in srednješolce o vesolju in vesoljcih v počastitev 130. rojstnega dneva vizionarja Hermana Potočnika Noordunga (1892-1929), ki ga bo Slovenija praznovala v prihodnjem letu (2022).

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *