Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 19.05.17 in Inštituti

Teden Kemijskega inštituta, od 12. do 16. junija 2017

Teden Kemijskega inštituta, od 12. do 16. junija 2017

V tednu od 12. do 16. junija bo na Kemijskem inštitutu v Ljubljani potekal Teden Kemijskega inštituta, v katerem želimo z različnimi dogodki predstaviti naše delovanje ter s podelitvijo prestižnih Preglovih nagrad in otvoritvijo doprsnega kipa Maksa Samca obeležiti slovensko znanstveno odličnost in njen pomen za celotno družbo ter njen prispevek k uspešnejšemu gospodarskemu in družbenemu razvoju.

V tednu Kemijskega inštituta bo ponedeljkov program, namenjen krepitvi zmogljivosti raziskovalcev na področju priprave projektov na evropske razpise programa Obzorje 2020. Organizirana bo delavnica, obiskal pa nas bo tudi predstavnik iz Evropske komisije, ki bo  orisal kriterije za pridobitev prestižnih Marie Sklodowska Curie štipendij za mlajše raziskovalce z doktoratom. V torek bodo na slovesnosti podelili Preglovo nagrado za izjemne dosežke ter z otvoritvijo doprsnega kipa obeležili spomin na prof. Maksa Samca, osnovatelja kemijskega študija v Sloveniji in prvega direktorja ter upravnika Kemičnega inštituta, od ustanovitve leta 1946, do 1959. V sredo se bodo z znanstvenim predavanjem dr. Helene Dobrovoljc: »Jezikovna evolucija v elektronski dobi« dotaknili problematike tihih in nezavednih jezikovnih sprememb, ki nas dohitevajo v elektronski dobi ter se pogovorili o sodobnem pojmovanju jezikovne pravilnosti, spremembah, ki jih opažamo tudi v slogu znanstvenega pisanja, in še kakšnih zanimivostih. V četrtek bodo na omizju: »Novi materiali za zeleno prihodnost in dober posel« aktualizirali raziskovalni in gospodarski potencial na dinamičnem področju novih materialov za pridobivanje energije. Dan bodo zaključili z otvoritvijo razstave z naslovom »Umobežniki« mlade slovenske akademske slikarke Maruše Šuštar. V petek bo imel v okviru Foruma40 znanstveno predavanje z naslovom: »Toksini, ki tvorijo pore in nanobiotehnologija« dr. Matic Kisovec iz Odseka za molekularno biologijo in nanobiotehnologijo.

Vsak dan v tem tednu bomo na široko odprli vrata inštituta in vsem zainteresiranim omogočili ogled laboratorijev, predstavili bomo delo znanstvenika, razkazali najbolj sodobno raziskovalno opremo ter skupaj z vami izvedli kemijski eksperiment.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *