Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 8.12.19 in Univerze

Teden Univerze v Ljubljani,  Prešernove nagrade študentom

Teden Univerze v Ljubljani, Prešernove nagrade študentom

Ob stoti obletnici Univerze v Ljubljani mineva letos tudi 70 let od prve podelitve Prešernovih nagrad študentom Univerze. Pobudo za podeljevanje Prešernovih nagrad je pred sedemdesetimi leti dala Univerza sama. Pri tem jo je podprlo tedanje ministrstvo za izobraževanje. Tradicionalna Prešernova proslava s slovesno podelitvijo Prešernovih nagrad študentom je bila nekoč v dneh okoli 8. februarja, leta 2001 pa je bila podelitev  umeščena v sklop dogodkov ob Tednu Univerze v Ljubljani. »V sedmih desetletjih se je sistem podeljevanj nagrad večkrat spremenil, a vedno so bila lahko nagrajena le dela, ki so odražala samostojnost, izvirnost in znanstveno odličnost,« je poudaril rektor prof. dr. Igor Papič.

Slavnostni govornik dr.Tadej Čepeljnik, vodja kontrole kakovosti v Leku, je  svojo izkušnjo:»Pred več kot 17. leti sem bil tudi sam na vašem mestu, vpisan sem bil na podiplomski študij naše univerze. Pred sabo sem imel cilj, pot sem poznal. Čez dobra štiri leta pa sem občutil praznino, manjkal mi je kompas. Kaj se mi je zgodilo? Kako in kam naprej? Nisem imel vizije! Vizija, strategija, cilji in vrednote so ključ do vsakega uspeha.  Ne želim razglabljati o prevladujočem ekonomskem sistemu kapitalizma, nepravičnosti…. Lahko pa prav vsak izmed nas prispeva po svojih močeh, da v doglednem časovnem okviru preidemo nazaj na vzdržnejše in končno na trajnostno sobivanje.«

Nagrajenci študentskih Prešernovih nagrad Univerze v Ljubljani:

Jaka Mihelač, Akademija za glasbo UL,  Janja Šušnjar, Fakulteta za arhitekturo UL,  Andrej Lavrič, Fakulteta za elektrotehniko UL,  Mija Bon, Filozofska fakulteta UL,  Maja Sevšek, Filozofska fakulteta UL,  Anže Meden, Fakulteta za farmacijo UL,  Ajda Kafol Stojanović, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo UL,  Uroš Zavrtanik, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo UL, Špela Krušič, Fakulteta za matematiko in fiziko UL,  Pavlin Gregor Poličar, Fakulteta za računalništvo in informatiko UL, Jana Sajovic, Medicinska fakulteta UL, Jan Dominik Bogataj, Teološka fakulteta UL.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *