Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 5.05.22 in Univerze

Tradicionalni Dnevi elektrotehnike

Tradicionalni Dnevi elektrotehnike

Dnevi elektrotehnike, ki jih v sodelovanju s Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani organizirajo v Tehniškem muzeju Slovenije, Bistra pri Vrhniki, v času od torka, 10. 5., do petka, 13. 5., med 9. in 13. uro ter v nedeljo, 15. 5., med 10. in 18. uro, si bodo obiskovalci muzeja lahko ogledali predstavitve interaktivnih eksperimentov in najnovejših odkritij s področja elektrotehnike, multimedijev in sodobne tehnologije.

Z računalnikom se bodo lahko pomerili v tekmi namiznega nogometa na avtomatizirani mizi FuzbAl in se prek aplikacije za mobilne telefone preizkusili v upravljanju robotskega pajka (Hexapoda). Preizkusili in opazovali bodo lahko fizikalne lastnosti optičnih vlaken, ki omogočajo prenos velikih količin podatkov z uporabo svetlobe. Da bi bolje razumeli njihovo delovanje, se bodo z laserskim žarkom lahko poigrali v vodnem akvariju in z lučko mobilnega telefona poskušali komunicirati s sosedom.

Zanimivo bo izvedeti več o delovanju prostozračne optične zveze, ki jo uporabljamo pri daljinskem upravljanju in brezžičnih slušalkah, in z glasbo z mobilnega telefona v obliki laserskega žarka poskušati poslati na zvočno tarčo v praznem prostoru. Organizatorji so pripravili tudi eksperiment s sončnim panelom s sledilnikom, poskus nadzora lebdenja kroglice na zračnem curku s pomočjo merjenja možganskih valov in prikaz delovanja privlačnih in odbojnih elektromagnetnih sil z magnetnim ping pongom.

Zanimivo je spoznanje, da se nam lasten glas na posnetkih običajno zdi nenavaden zato, ker je glas, ki ga slišimo, sestavljen iz zvoka, ki pride v ušesa po zraku, in zvoka, ki se prenaša po kosteh glave? Na dnevih elektrotehnike se bodo obiskovalci o tem lahko prepričali z uporabo kostnega vibratorja, elektromehanske naprave, ki pretvarja električne signale v mehanska nihanja. Vsekakor bo koristno izvedeti tudi več o projektu Formula Študent, pri katerem je ekipa nadobudnih študentov Univerze v Ljubljani izdela dirkalnik, ki ga po desetih mesecih preizkusi na pravi dirki.

Več informacij o dogodku najdete na spletni strani https://bit.ly/39Dn5WT.

Foto: FE UL

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *