Pages Menu
Categories Menu

Posted on 19.11.22 in Univerze

Univerza v Ljubljani gosti teden zveze desetih evropskih univerz EUTOPIA

Univerza v Ljubljani gosti teden zveze desetih evropskih univerz EUTOPIA

Univerza v Ljubljani med 21. in 25. novembrom gosti teden zveze EUTOPIA, učne in raziskovalne skupnosti, ki združuje deset evropskih univerz z enotnim vodilom: ustvariti odprt, raznolik in multikulturno usmerjen visokošolski prostor.

EUTOPIA je v okviru zadnjega razpisa evropskega programa Erasmus+ julija letos pridobila 14 milijonov evrov za naslednja štiri leta sodelovanja in povezovanja pri soočanju z globalnimi izzivi. Rektorji desetih evropskih univerz in predstavniki globalnih partneric iz Avstralije, Južne Koreje in Južnoafriške republike bodo na slovesnem odprtju tedna v ponedeljek, 21. novembra, ob 11.30 v prostorih prenovljene Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani (Kazina) podpisali Manifest vključevanja in Listino mednarodnega partnerstva, ki simbolizirata začetek novih poglavij v prihodnosti zveze EUTOPIA.

V petih dneh bo Univerza v Ljubljani gostila številne strokovnjakinje in strokovnjake, ki bodo predstavili svoje področje delovanja in ga umestili v širši družbeno kulturni prostor. Eden od osrednjih dogodkov bo predavanje svetovno znane astrofizičarke prof. dr. Maruše Bradač s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, prejemnice prestižnega projekta Evropskega raziskovalnega sveta, ki je sodelovala pri zasnovi Nasinega teleskopa James Webb. Prof. dr. Maruša Bradač, bo v svojem predavanju predstavila prve rezultate, izkušnje in koncepte upravljanja, ki so pripeljali do izjemnih odkritij na področju raziskovanja vesolja. Dogodek bo v ponedeljek, 21.11., ob 14.30 v prostorih Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani.

Med osrednjimi dogodki je tudi on-line predavanje prof. Pippe Norris z Univerze Harvard, ene vodilnih svetovno priznanih znanstvenic s področja političnih znanosti, ki bo v sredo, 23.11., ob 16. uri, v Predavalnici 1 na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani odprla razpravo o kulturi (ne)zaupanja in upadu zaupanja javnosti v državne in znanstvene institucije.

V okviru tedna EUTOPIA bo na Krakovskem nasipu v Ljubljani v sredo, 23. novembra, ob 15. uri tudi uradno odprtje razstave Portreti znanosti. Na dvajsetih panojih bodo do sredine januarja razstavljeni portreti nekaterih vrhunskih znanstvenic in znanstvenikov UL, prejemnic in prejemnikov prestižnih projektov in najvidnejših raziskovalnih dosežkov. Avtorja fotografij sta Arne Hodalič in Katja Bidovec. Namen razstave je komunicirati pomen znanosti v družbi, uspehe Univerze v Ljubljani, največje in najbolj uspešne slovenske raziskovalne ustanove, ter univerzo še bolje povezovati z mestom ter njegovimi prebivalci in obiskovalci.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *