Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 26.04.22 in Univerze

Univerza v Ljubljani prejela še dva prestižna ERC projekta

Univerza v Ljubljani prejela še dva prestižna ERC projekta

Evropski raziskovalni svet (ERC) je objavil dobitnice in dobitnike projektov za leto 2021, med katerimi sta tudi profesorica in profesor na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, astrofizičarka prof. dr. Maruša Bradač in matematik, akademik prof. dr. Franc Forstnerič. Raziskovalca bosta za prvi projekt na področju matematike v Sloveniji in izjemen projekt s področja raziskav vesolja, s katerim bo raziskovalka usmerila pogled v čas nastanka prvih zvezd in galaksij, pridobila sredstva v skupni vrednosti več kot 3,5 milijona evrov.  ERC predstavlja najprestižnejši znanstveni projekt, ki ga lahko prejme individualni raziskovalec ali raziskovalka. Gre tudi za priznanje Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, ki raziskovalkam in raziskovalcem ter njihovim skupinam omogoča izjemno kakovostno raziskovalno okolje.

Evropski raziskovalni svet (ERC) vsako leto izbere in financira najbolj kreativne raziskovalce in raziskovalke za realizacijo njihovih projektov v Evropi, ne glede na nacionalnost ali starost. Ponuja štiri dolgoročne in finančno bogate sheme raziskovalnih projektov: ERC projekt za začetek samostojne raziskovalne poti (Starting Grant), ERC projekt za utrditev samostojne raziskovalne poti (Consolidator Grant), ERC projekt za uveljavljene raziskovalce (Advanced Grant) in ERC projekt za sinergijo raziskav (Synergy Grant).

»Letošnja prejemnika ERC projektov (Advanced Grant) sta uveljavljena raziskovalca fakultete in kar nas še posebej veseli, prihajata tako s področja fizike kot tudi s področja matematike, kar je prvič v Sloveniji. Znanstvena odličnosti, ki je edini kriterij ERC, je za fakulteto seveda velika spodbuda in potrditev, da imamo vrhunske raziskovalce ter da nam uspeva ohranjati tudi ustrezne pogoje za sobivanje ambicij po kakovostnem pedagoškem delu in mednarodni raziskovalni odličnosti. Oboje pa seveda želimo prenašati na mlade. To sta že sedmi in osmi ERC projekt sodelavk in sodelavcev fakultete oziroma tretji in četrti ERC projekt, ki jih v celoti vodimo na naši fakulteti, kar nas postavlja na zemljevid najboljših v Evropi,« poudarja dekan fakultete prof. dr. Tomaž Košir.

Prof. dr. Maruša Bradač, astrofizičarka, je dobitnica ERC projekta z naslovom FIRSTLIGHT, ki obsega 2,086.250,00 evrov za obdobje naslednjih petih let. »S projektom FIRSTLIGHT (prva svetloba) bom svoj raziskovalni pogled usmerila daleč v zgodovino vesolja, v čas nastanka prvih zvezd in galaksij. Pri tem bom uporabila podatke, ki jih bo moja skupina pridobila s teleskopom James Webb, saj smo v tej skupini razvili enega od najpomembnejših znanstvenih instrumentov na teleskopu, in sicer kamero NIRISS. S temi podatki bom preučevala obdobje temnega veka, ko so prve galaksije ionizirale nevtralni vodik in spremenile vesolje iz neprepustnega v prozornega za vidno svetlobo«.  prof. Bradač je do nedavnega delovala kot profesorica na Univerzi v Kaliforniji, Davis v ZDA. ERC projekt ji bo omogočil uspešno nadaljevanje kariere v Sloveniji, kjer bo ustanovila svojo raziskovalno skupino in jo povezala s kolegi iz Italije, ZDA in Kanade.

Akademik prof. dr. Franc Forstnerič, matematik,  je dobitnik ERC projekta z naslovom HOLOMORPHIC PARTIAL DIFFERENTIAL RELATIONS – HPDR v obsegu 1,476.375,00 evrov. »Projekt mi bo omogočil nemoteno osredotočeno raziskovalno delo v naslednjih petih letih in oblikovanje mednarodne skupine raziskovalcev, ki bo pomembna tematska razširitev obstoječe skupine za kompleksno analizo in geometrijo na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani in Inštitutu za matematiko, fiziko in mehaniko«, pojasnjuje prof. Forstnerič in dodaja: »Na področju matematike je to prvi ERC projekt v Sloveniji in predstavlja pomembno priznanje, tako meni osebno, moji skupini, pa tudi širše slovenski matematiki. Prepričan sem, da bo to mlajše kolegice in kolege, ko delajo vrhunsko matematiko, spodbudilo, da si bodo v prihodnje še intenzivneje prizadevali za pridobitev ERC financiranja.«

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič je ob tem poudaril: »Ponosen sem, da slovenska znanost riše zemljevid prebojnih uspehov v evropskem prostoru in še posebej me veseli, da je pri tem Univerza v Ljubljani tako uspešna. Od leta 2007, ko je Evropski raziskovalni svet začel podeljevati projekte ERC, so raziskovalke in raziskovalci Univerze v Ljubljani pridobili že osem teh prestižnih projektov. Iskrene čestitke cenjenemu kolegu akademiku prof. dr. Francu Forstneriču za prvi slovenski ERC projekt na področju matematike in astrofizičarki prof. dr. Maruši Bradač za projekt s področja raziskav vesolja. Maruša Bradač je že četrta raziskovalka naše univerze, ki ji je uspelo pridobiti prestižni ERC projekt in druga prejemnica takšnega projekta s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Leta 2011 je namreč sploh prvi slovenski ERC projekt pridobila raziskovalka s področja meteorologije prof. dr. Nedjeljka Žagar. To dokazuje, da so ženske v slovenski znanosti izjemno uspešne in močno prihajajo v ospredje tudi na področju naravoslovnih in tehničnih znanosti.«

 

Foto: FMF

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *