Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 5.10.17 in Svet

Uspešno izveden že 23. Slovenski festival znanosti

Uspešno izveden že 23. Slovenski festival znanosti

Od 25. do 27. septembra 2017 je potekal v Ljubljani, Grobljah in Žalcu 23. slovenski festival znanosti z mednarodno udeležbo »V vrtovih raziskovalne ustvarjalnosti«. Častni pokrovitelj je bil akademik prof. dr. Ivan Kreft, festival pa je omogočilo 130 denarnih in kompenzacijskih donatorjev in sponzorjev. Festival je bil pripravljen v okviru partnerstva Slovenske znanstvene fundacije z Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani, ki letos slavi 70-letnico svoje ustanovitve.

Gostitelju festivala, prof.dr. Mihi Humarju, dekanu Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, je pripadla čast, da v okviru otvoritvene slovesnosti dne 25. septembra 2017 nagovori visoke goste iz vrst politikov, znanstvenikov, učiteljev, gospodarstvenikov ter novinarjev. V svojem pozdravnem govoru je dejal :»S tem, ko ste nas obiskali ob 70-letnici Biotehniške fakultete, niste izpostavili le pomen raziskav na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, ampak tudi biotehniških ved kot znanosti. V 70 letih je fakulteta doživela veliko sprememb, poleg selitve sedeža in sprememb v družbi, so se spreminjali tudi programi. Danes aktivno sodelujemo v številnih raziskovalnih projektih, svoja in tuja raziskovalna spoznanja posredujemo našim študentom, diplomantom in strokovnjakom v Sloveniji ter o njih obveščamo širšo slovensko javnost

V okviru otvoritvene slovesnosti je dr. Edvard Kobal, direktor Slovenske znanstvene fundacije, izročil g. Howiu Firthu, direktorju Orkney International Science Festivala  knjižno spominsko darilo za 20 let sodelovanja in s tem pospeševanja slovensko-škotskega sodelovanja na področju popularizacije znanosti in s tem izmenjave komunikatorjev znanosti.

Dr. Edvard Kobal je skupaj s prof. dr. Marijo Strojnik iz ZDA podelil diplome in nagrade avtorjem najzanimivejših likovnih del na temo #Osvajanje Vesolja«, posvečenega 125. obletnici rojstva Hermana Potočnika Noordunga ( 1892 – 1929 ), raketnega inženirja-vizionarja poletov in bivanja v vesolju.

 Na nagradni natečaj se je odzvalo 41 slovenskih osnovnih šol z 352 likovnimi deli učencev ter 10 srednjih šol z 61 deli dijakov.Prvo nagrado med učenci osnovnih šol je prejela Petra Džerovska iz Osnovne šole Mirana Jarca v Ljubljani (mentorica je bila prof. Helena Fortuna Jenko ). Najzanimivejše likovno delo v počastitev Noordunga med dijaki pa je izdelala Tara Filčič iz Gimnazije Lava v Celju ( mentorica prof . Darja Povše ). Obe bosta prejeli tudi denarno nagrado iz Sklada za mlade talente, ki je bil leta 2007 ustanovljen znotraj Slovenska znanstvene fundacije. V dneh festivala je fundacija organizirala tudi razstavo na katero je bilo uvrščeno 10 odstotkov vseh likovnih del, ki so pravočasno prispela na objavljen natečaj.

Glede na gostiteljico, t.j. Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani, je bilo izvedeno največ dogodkov s področja bioloških in biotehničnih ved in sicer okoli polovica vseh dogodkov programa. Poleg navedenih ved znanosti so udeleženci pokazali veliko zanimanje tudi za vede o vesolju, za mlade eksperimentatorje na področju naravoslovnih ved (kemija, astronomija, geologija ) ter za mlade, ki so predstavili svoje dosežke na področju tehniških ved. Na tem področju so se poleg dijakov več tehniških srednjih šol predstavili tudi študenti in inženirji, ki so študirali na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo, Fakulteti za strojništvo ter na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani ter jih sedaj povezuje zavod Spacelink iz Ljubljane pri razvijanju raketnih motorjev.

Udeleženci so se lahko v dneh festivala znanosti udeležili predavanj, številnih delavnic, shovov ter razstav. Ljubitelji astronomije so predstavili svoja opazovanja popolnega Sončevega mrka, ki so jih opravili avgusta v ZDA; vsi, ki se zanimajo za astronavtiko, pa so lahko v neposrednem prenosu iz Avstralije, kjer je potekal tovrstni mednarodni kongres, še pred drugimi v Sloveniji, zvedeli za najnovejše vizionarske zamisli o potovanjih z raketami okoli planeta zemlja za dosego določenega oddaljenega cilja npr. iz Londona v New York ali v odprto vesolje v naslednjih desetletjih. Prvič pa so na festivalu znanosti nastopili pravni teoretiki in praktiki ter poznavalci klasičnih jezikov.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *