Pages Menu
Categories Menu

Posted on 8.09.15 in Inštituti, Svet, Univerze

V Sloveniji se odvija prvi Svetovni kongres o elektroporaciji, ki pomaga tudi pri zdravljenju raka

V Sloveniji se odvija prvi Svetovni kongres o elektroporaciji, ki pomaga tudi pri zdravljenju raka

Med 6. in 10. septembrom 2015 poteka v Portorožu prvi Svetovni kongres o elektroporaciji v biologiji in medicini ter na temo hrane in okoljskih tehnologij. Na dogodku predstavljajo raziskovalci iz 42 držav nova dognanja področja, z organizacijo tako pomembnega dogodka smo se dotaknili prihodnosti, ki jo soustvarjajo tudi slovenski znanstveniki. Za pobudo je zaslužen predvsem predstojnik Laboratorija za biokibernetiko na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani prof. dr. Damijan Miklavčič. Da je elektroporacija pomemben, obetaven ter učinkovit pojav v znanosti in tehnologiji, prepoznava tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je kot častni pokrovitelj kongresa pozdravil napredek in vlogo slovenskih raziskovalcev.

Kot razlaga prof. dr. Damijan Miklavčič, je srečanje v okviru Svetovnega kongresa organizirano z namenom povezovanja strokovnjakov različnih delovnih področij, disciplin in znanja, ki so vpeti v raziskovanje ali pa mogoče razvijajo aplikacije na temo elektroporacije. Strokovnjak dodaja: »Prvi Svetovni kongres o elektroporaciji organiziramo z namenom ustvarjanja ustreznega okolja za spodbudo interdisciplinarnih interakcij, za predstavitev najnovejših dosežkov področja ter izmenjavo znanja in mnenj. Elektroporacija je konec koncev učinkovito orodje medicine, ki pomaga pri zdravljenju raka, vendar je kljub temu javnosti še dokaj neznana

Glavne teme, ki so na dnevnem redu prvega Svetovnega kongresa o elektroporaciji, so:

  • preučevanje osnovnih mehanizmov elektroporacije – od molekularnega nivoja do tkiva,
  • generiranje visokonapetostnih električnih pulzov: od laboratorijskih do velikih industrijskih sistemov,
  • uporaba elektroporacije v medicini, živilski tehnologiji, biotehnologiji in okolju,
  • nove aplikacije in uporaba elektroporacije v kombinaciji z drugimi tehnologijami.

Poleg našega strokovnjaka prof. dr. Damijana Miklavčiča, ki je s sodelavci pred kratkim predstavil knjigo o biomedicinski tehniki v Sloveniji, so v organizacijskem odboru prvega Svetovnega kongresa o elektroporaciji še direktor nemškega inštituta za živilske tehnologije dr. Volker Heinz; ameriški strokovnjak in direktor centra za bioelektriko Frank Reidy Univerze Old Dominion dr. Richard Heller; dr. Lluis M. Mir s francoskega Inštituta Gustave Roussy in dr. Javier Raso iz veterinarske fakultete v Zaragozi v Španiji. V Portorožu se bodo zvrstili številni domači in tuji govorci. Slovenija je torej v tem tednu svetovni center elektroporacije, ki je med drugim uspešna tudi pri zdravljenju raka.

V onkologiji predstavlja elektroporacija v kombinaciji s kemoterapijo povečanje učinkovitosti zdravljenja raka. V primerjavi z na primer kirurško odstranitvijo malignega tkiva elektrokemoterapija po posegu ne pušča vidnih znamenj na koži, nedotaknjene pa pusti tudi žile, živce in krvne celice. Elektrokemoterapijo v Sloveniji uporabljajo na Onkološkem inštitutu in v Kliničnem centru v Ljubljani in Mariboru, ter v preko sto drugih kliničnih centrih po Evropi. Elektrokemoterapija je učinkovita pri zdravljenju različnih vrst tumorjev: kožnega melanoma, Kaposijevega sarkoma, raka na dojkah. K raziskavam in razvoju elektroporacije in njene uporabne vrednosti so nezanemarljivo prispevali tudi slovenski znanstveniki, ki orjejo ledino tudi pri raziskavah za zdravljenje raka z elektrokemoterapijo na jetrih (na Onkološkem Inštitutu v Ljubljani). Metoda se vse bolj uveljavlja tudi v veterini.

Elektroporacija je pojav in hkrati orodje, uporabno tako v medicini kot v biologiji, biotehnologiji, živilski tehnologiji in ekologiji, njena uporabnost pa se še naprej razvija. Zaradi svoje učinkovitosti, varnosti in vsestranskosti velja elektroporacija za metodo prihodnosti. Poleg tega, da je med drugim uporabna pri zdravljenju rakavih obolenj, za gensko terapijo in pri čiščenju vode, je izredno učinkovita tudi pri ekstrakciji sladkorjev in drugih snovi iz celic, pri lažjem pridobivanju sokov iz sadja in zelenjave, pri kuhanju in pasterizaciji hrane. Samo v Ameriki so namreč s hrano povezani patogeni letno odgovorni za 76 milijonov bolezni, 325.000 hospitalizacij in okoli 5.000 smrti. Prof. dr. Damijan Miklavčič iz UL FE pojasnjuje, da je pri pasterizaciji hrane elektroporacija uporabna predvsem zato, ker z visoko jakostjo električnega polja v območju ireverzibilne elektroporacije uspešno uničimo mikroorganizme, kot so najrazličnejše bakterije brez pretiranega segrevanja in tako ohranimo osnovne sestavine hrane nespremenjene. Ker lahko transport preko membrane poteka tudi iz notranjosti celice v njeno okolico, lahko z elektroporacijo olajšamo ekstrakcijo različnih snovi iz celic, denimo sladkorja ter soka iz sadja in zelenjave. Na ta način zmanjšamo količino porabljene energije za ekstrakcijo in pasterizacijo, zaradi netermične narave delovanja elektroporacije pa hrana ostaja bolj sveža in polnega okusa.

Z elektroporacijo je hrana kuhana v trenutku, zagotavlja izjemno hranljivost, okus in barvo hrane. Razlog je v pripravi živil brez segrevanja in pregrevanja, saj pri običajnem kuhanju lahko s pretiravanjem pri uničevanju bakterij uničimo tudi vitamine in druge koristne sestavine. Z elektroporacijo povečamo prepustnost celične membrane, kar naredi hrano prebavljivo. To inovativno pripravo hrane je preizkusil tudi eden izmed šefov restavracij z dvema Michelinovima zvezdicama, ki je bil nad novo metodo navdušen. Nutri-Pulse® – napravo za kuhanje hrane z elektroporacijo bo na kongresu predstavilo nizozemsko podjetje IXL. Takšen način priprave hrane spreminja dojemanje kuhanja. Več informacij o dogodku je na voljo na spletnem mestu prvega Svetovnega kongresa o elektroporaciji wc2015.electroporation.net.

Foto: Prodal

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *