Pages Menu
Categories Menu

Posted on 16.06.21 in Inštituti, Kreativnost

VešKajJeš, alkoholne pijače tudi s podatkom  o energijski vrednosti

VešKajJeš, alkoholne pijače tudi s podatkom o energijski vrednosti

Institut »Jožef Stefan« je v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Inštitutom za nutricionistiko in Zvezo potrošnikov Slovenije pripravil nadgradnjo aplikacije VešKajJeš. V okviru programa Veš, kaj piješ, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, bo zdaj možno pridobiti podatke tudi o energijski vrednosti alkoholnih pijač. Ključna razloga za nadgradnjo aplikacije sta najpogosteje skenirane alkoholne pijače, poraba alkohola v Sloveniji pa je skrb vzbujajoča.

Nadgradnjo aplikacije, njene prednosti za uporabnike, bodo predstavili na novinarski konferenci, v petek, 18. junija 2021, ob 9.30, prek aplikacije ZOOM (https://zoom.us/j/97854707982?pwd=VTNZMUhZR2FGN25NUlloMGkrRVV2UT09),

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) iz leta 2019 Slovenci porabimo več kot 11 litrov čistega alkohola na prebivalca starejšega od 15 let. Prevladuje poraba vina, sledijo pivo in žgane pijače. A kje je meja varnega pitja? Je ni! O varnem pitju alkohola ne moremo govoriti, govorimo lahko le o pitju alkohola z manj ali več tveganja.

Zavedati se je treba, da alkohol vsebuje tudi veliko »praznih« kalorij. Alkoholne pijače prispevajo pomemben delež k dnevnemu energijskemu vnosu, a z njim dobimo le kalorije, ne pa tudi hranljivih snovi, ki bi jih dobili ob zaužitju hrane z enako energijsko vrednostjo. Energijska vrednost alkoholne pijače na označbi pogosto ni navedena, bo pa ta podatek s skeniranjem črtne kode na voljo uporabnikom mobilne aplikacije VešKajJeš.

Nadgradnja aplikacije je ena prvih v nizu načrtovanih nadgradenj, za jesen že načrtujejo nove. Ključna razloga za nadgradnjo aplikacije: alkoholne pijače so bile med najpogosteje skeniranimi izdelki, poraba alkohola v Sloveniji pa je skrb vzbujajoča.

Govorci na predstavitvi bodo:

Maja Roškar, Nacionalni inštitut za javno zdravje,

Anita Kušar, Inštitut za nutricionistiko,

Bojan Blažica, Institut »Jožef Stefan«,

Melita Kogovšek, Zveza potrošnikov Slovenije.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *