Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 18.07.19 in Inštituti

Virus, ki lahko uniči celoten pridelek krompirja

Virus, ki lahko uniči celoten pridelek krompirja

Krompir je ena najpomembnejših kulturnih rastlin na svetu, takoj za koruzo, pšenico, in rižem. Virus Y krompirja pa je najpomembnejši virus, ki krompir uničuje. Uvrščamo ga med pet ekonomsko najpomembnejših in najbolj razširjenih rastlinskih virusov, saj lahko povzroči veliko škodo na pridelkih.

Raziskovalci Kemijskega inštituta z Odseka za molekularno biologijo in nanobiotehnologijo, Odseka za polimerno kemijo in tehnologijo ter Teoretičnega odseka, so skupaj z raziskovalci Nacionalnega inštituta za biologijo ter inštituta Ceitec v Brnu, Češka, z uporabo krio-elektronske mikroskopije prvi določili tridimenzionalno strukturo virusa Y krompirja ter virusu podobnega delca pri visoki ločljivosti. Rezultati te raziskave bodo v prihodnje lahko pripomogli pri iskanju preventivnih strategij za varstvo rastlin pred okužbami z virusom Y krompirja.

Znanstveni dosežek z naslovom “Strukturne in funkcijske raziskave plaščnega proteina virusa Y krompirja ali Kako izgleda virus, ki je sposoben uničiti celoten pridelek krompirja?” bodo raziskovalci Kemijskega inštituta predstavili v četrtek,18. julija ob 13. uri.

 

Foto: wikipedia/Scott Bauer, USDA ARS

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *