Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 9.04.19 in Univerze

Z inovacijami do boljšega varovanja kulturne dediščine

Z inovacijami do boljšega varovanja kulturne dediščine

Na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani so v okviru evropskega projekta INCEPTION (EU Obzorja 2020) pripravili mednarodno znanstveno-strokovno delavnico s področja varovanja in ohranjanja kulturne dediščine. Prikazali so uporabo inovativnih informacijsko-komunikacijskih tehnologij in računalniških programov, dogodek pa je potekal ob počastitvi stoletnice Univerze v Ljubljani in Tehniške fakultete, kot predhodnice Fakultete za gradbeništvo in geodezijo UL (UL FGG).

Naraščajoča ogroženost kulturne dediščine zaradi naravnih nesreč, onesnaževanja, množičnega turizma, propadanja v daljšem časovnem obdobju, terorizma in vandalizma, ustvarja nujno potrebo po čim večji uporabi digitalnih tehnologij za beleženje, dokumentiranje in ohranjanje evropske kulturne dediščine ter spodbujanje njene dostopnosti do evropskih državljanov.

Nova informacijsko-komunikacijska orodja ponujajo številne koristi pri reševanju omenjene problematike, poudarja prof. dr. Roko Žarnić s Fakultete za gradbeništvo in geodezijo UL. V sklopu projekta je tako nastala posebna osnova INCEPTION, ki vključuje aplikacije virtualne in navidezne resničnosti (AR/VR reality) ter orodja za 3D-modeliranje, obdelavo, upravljanje in posredovanje informacij o kulturni dediščini širši javnosti. Profesorica na oddelku za arhitekturo Univerze v Ferrari Federica Maietti, pa poudarja, da bo preko INCEPCION omogočen lažji dostop , razumevanje in krepitev zaščite s pomočjo laserskega skeniranja kreiranih 3D-modelov objektov.

»Visokokakovostni in odprti dostopi do digitaliziranih predmetov kulturne dediščine so bistveni za ustvarjanje večjega digitalnega udejstvovanja širše javnosti in spodbujanje uporabe v sektorjih, kot so inženiring, turizem, izobraževanje, kreativne industrije in tehnološke vede,« je menil  dr. Marinos Ioannides, direktor novoustanovljene UNESCO katedre za digitalno dediščino na Ciprski tehnološki univerzi v Limassolu.

Mag. Roman Rener z Geodetskega inštituta Slovenije, ki je bil tudi soorganizator srečanja,  vidi rezultate projekta INCEPTION kot eno od možnosti približevanja kulturne dediščine različnim ranljivim skupinam. Pri njih izvajajo projekt »Multimodalna mobilnost oseb z različnimi oviranostmi«, v katerem so razvili metodologijo in standarde za učinkovit sistem prostorskih podatkov, ki podpira mobilnost ranljivih skupin.

 

Foto: FGG

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *