Pages Menu
Categories Menu

Posted on 9.11.22 in Inštituti, Univerze

Začel se je 28. slovenski festival znanosti  z geslom  Znanost v vsakdanjem življenju

Začel se je 28. slovenski festival znanosti z geslom Znanost v vsakdanjem življenju

Festival bo potekal  od 9. do vključno 15. novembra 2022 v organizaciji Slovenske znanstvene fundacije (SZF) z  geslom Znanost v vsakdanjem življenju Predstavlja logično nadaljevanje lanskoletnega poziva k zaupanju v delo in stališča znanstvenikov pri premagovanju različnih kriz( družbene, zdravstvene, gospodarske ali finančne).

Festivalski dogodki 9. in 10. novembra izvedeni na daljavo (on-line)

V okviru sekcije Strast do ustvarjalnega delovanja se  predstavljata udeležencem  sodelavca Centralne tehniške knjižnice ter Višje šole za les in oblikovanje iz Maribora. Mag. Miro Pušnik, ravnatelj CTK, bo spodbudil državljane k vključitvi v občansko znanost (Citizen Science); sodelavka CTK, Petra Durini pa bo predstavila intelektualno lastnino ter njeno zaščito.

O restavratorstvu, oblikovanju in svetovni razstavi EXPO` 2020 bodo udeležencem govorili dr. Martin Klinc, ter študenti Julija Čerček, Rok Bezjak in Nejc Gotar, vsi iz Višje šole za les in oblikovanje (Maribor).

V okviru sekcije Rad imam znanost in tehniko se bodo zvrstili trije dogodki in sicer o globalnem in lokalnem izumiranju vrst (doc. dr. Al Vrezec, Nacionalni inštitut za biologijo), o kemijskih in ostalih senzorjih (dr. Tina Škorjanc, Univerza v Novi Gorici) ter o radioamaterskih satelitih (mag. Andrej Souvent, Operato, d.o.o.). Slednji festivalski dogodek bo vsebinsko povezan s Slovenskim poklonom Hermanu Potočniku Noordungu – del programa v zvezi s tem bo potekal v živo 9. novembra, preostali del na daljavo pa v četrtek, 10. novembra 2022. Potočniku se bosta poklonila tudi dr. Matjaž Vidmar iz University of Edinburgh na Škotskem v Združenem kraljestvu in sicer s predstavitvijo dr. Ralpha Copelanda, kraljevega astronoma za Škotsko, sicer pa očeta letošnje festivalske slavljenke Fanny Susan Copeland, in prof. dr. Marija Strojnik, vrhunska raziskovalka na področju optike v Mehiki, državljanka ZDA in sicer o osvajanju vesolja in vlogo Hermana Potočnika Noordunga pri tem.

Poklon slavljencu Thomasu Luckmannu bodo  v četrtek, 10. novembra pripravili klasični jezikoslovci Polonca Zupančič iz Škofijske gimnazije v Vipavi, Živa Kham Omahen iz Ljubljane ter dr. Miha Debenak s Prve gimnazije v Mariboru.

O komuniciranju znanosti bodo govorili Renata Dacinger, Petra Prešeren in mag. Katja Stamboldžioski iz javnega zavoda RTV Slovenija, širše o znanosti in njenem vplivu na življenje ljudi pa Howie Firth, dr. h. c., direktor Orkney International Science Festivala, dolgoletni partner letnega slovenskega festivala znanosti.

Predstavljeni bodo tudi nekateri vrhunski znanstveniki (poleg že omenjenih Hermana Potočnika Noordunga, Fanny Susan Copeland (dr. Edvard Kobal, SZF; Saša Mesec, kustodinja v Slovenskem planinskem muzeju), dr. Ralpha Copelanda) tudi dr. Branislava Sušnik, delujoča v Argentini in Paragvaju (doc. dr. Marija Mojca Trčelj, Univerza na Primorskem).

Sekcijo Prav, pravica in pravičnost bosta sestavljala dva festivalska dogodka. V živo bo v sredo, 9. novembra 2022, predavanje o pravu kot raziskovalnemu izzivu (prof. dr. Marko Kambič. Univerza v Ljubljani), na daljavo pa v četrtek, 10. novembra 2022, o pravu v vsakdanjem življenju (Frank LaBuda, New York/ZDA).

Prepletanje znanosti s tehnologijami in umetnostjo

V črtrtek bo potekala v prostorih Centralne tehniške knjižnice tudi ustvarjalnica akademskega kiparja Mihe Kneza in sicer o digitalnem kiparstvu in 3D-tisku. V prostorih Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo pa bodo ob 10. uri slovesno odprli razstavo likovnih del mladih  slovenskih umetniških ustvarjalcev – učencev in dijakov – ki so se uvrstili med finaliste za nagrade javnega razpisa o potovanju in bivanju v vesolju, posvečeni visokemu jubileju inženirja raketne tehnike iz prve polovice 20. stoletja, Hermana Potočnika Noordunga. Razstava bo odprta za oglede do vključno 17. novembra 2022.

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *