Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 18.05.20 in Svet

Zakaj je sladkorna bolezen tveganje za COVID-19?

Zakaj je sladkorna bolezen tveganje za COVID-19?

S sodobno metodo rudarjenja podatkov, ki je zajela več kot 1.100.000 raziskav iz medicinske baze PubMed, je raziskovalcem UM uspelo konstruirati mrežo bolezenskih stanj, iz katere je mogoče prepoznati ključne povezave med sladkorno boleznijo in boleznijo COVID-19. Rezultati raziskave so pokazali, da imajo sladkorni bolniki s povišanim krvnim tlakom, dolgotrajnimi (čeprav običajno le blagimi) okvarami jeter in (prav tako lahko zelo blagim) sistemskim vnetjem večje tveganje za resnejšo obliko bolezni COVID-19. Ker to niso vsi bolniki, ki imajo sladkorno bolezen, je priporočilo študije, da se ob okužbi ta bolezenska stanja preverijo ter se tako omogoči pravočasno ukrepanje z ustreznimi preventivnimi merami.

Zelo pomembno! Ne le tisti, ki imajo diagnosticirano sladkorno bolezen, temveč vsi, ki imajo težave bodisi s krvnim tlakom, okvarami jeter ali sistemskimi vnetji, bi morali biti pazljivi. Priporočilo je, da opravijo preventivno analizo. Tolažba, da nismo sladkorni bolniki in s tem nismo rizična skupina za COVID-19, je slaba tolažba. Spremembe v našem telesu, sploh ko postajamo starejši, so tiste, ki jih moramo spremljati in če so nas prizadele ravno tiste, ki pri bolezni COVID-19 še posebej poslabšajo stanje, moramo biti v trenutni epidemiji toliko bolj previdni.

Raziskava poleg priporočil klinični stroki pomembno prispeva tudi k ozaveščanju širše javnosti o trenutnih tveganjih ob okužbi s SARS-CoV-2. Ker je v svetu stresa, nepravilne prehrane in premalo gibanja epidemija diabetesa in prediabetičnih stanj še veliko bolj razsežna, kot je epidemija COVID-19, smo se pravzaprav znašli v »epidemiji epidemije« in pozornost za naše zdravje ne bo odveč.

V raziskavi so sodelovali M. Marhl, V. Grubelnik, M. Magdič in R. Markovič z MF, FNM, FERI in PEF; rezultate raziskav so objavili v reviji »Diabetes and Metabolic Syndrome: Clinical Research & Reviews« pri založbi Elsevier. Članek, ki je sicer plačljiv, je zaradi aktualnosti tematike prosto dostopen na povezavi:

https://doi.org/10.1016/j.dsx.2020.05.013.

Foto: UM

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *