Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 13.11.20 in Univerze

Zmagovalci Rektorjeve nagrade za naj inovacijo  Univerze v Ljubljani 2020

Zmagovalci Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani 2020

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič je prek spleta podelil Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani za leto 2020. Nagrado za najboljšo inovacijo v kategoriji študentke in študenti ter alumne in alumni je prejel projekt z naslovom RF Alert, nagrado za najboljšo inovacijo v kategoriji raziskovalke in raziskovalci pa projekt z naslovom ArcLub One.

Tradicionalni natečaj  poteka v sodelovanju z Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem (LUI) in spodbuja vstop tehnoloških in netehnoloških inovacij ter inovativnih podjetniških idej na trg. Natečaj je tudi letos pokazal, da za odkrivanje novega znanja ni ovir. »Vesel sem, da je ne glede na težavne in nepredvidljive razmere še vedno dovolj volje za raziskovanje in inoviranje. Ponosen sem, da na Univerzi v Ljubljani ne primanjkuje takšnih ljudi, ki tako na najlepši način pripomorejo k razvoju družbe,« je ob poudaril rektor UL prof. dr. Igor Papič.

 Letošnja novost  je bilo tekmovanje v dveh kategorijah, in sicer so prvo kategorijo predstavljali študentke, študenti in alumne ter alumni, drugo kategorijo pa raziskovalke in raziskovalci. V vsaki izmed omenjenih kategorij se je prek spleta predstavilo šest finalnih inovacij, nato pa je komisija v vsaki izbrala tri najboljše. Rektor  je finalistkam in finalistom ob razglasitvi podelil še denarne nagrade iz Rektorjevega sklada v skupni vrednosti 12.000 evrov.

Direktor Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja mag. Jakob Gajšek je prepričan, da je Rektorjeva nagrada najboljša priložnost, da univerzitetne inovacije prestopijo njen prag in vplivajo na naš vsakdan, kar dokazujejo uspehi prejšnjih tekmovalcev in zmagovalcev. 

Dr. Mark Pleško, ustanovitelj in direktor družbe Cosylab, mednarodnega podjetja, ki je vodilno na svetu v svoji niši krmilnih sistemov za jedrske pospeševalnike in za protonsko terapijo raka, pa je kot letošnji gostujoči govorec v podporo natečaju za Rektorjjevo nagrado dodal: »Raziskovalci smo navajeni, da dobimo priznanje za svoje delo skozi objave člankov in citate. Torej, da nas drugi raziskovalci opazijo in cenijo. Rektorjeva nagrada poudari tudi drugo vlogo raziskovanja – to, da je raziskovanje pomembno za širšo družbo, izven tako imenovanega slonokoščenega stolpa. S svojim priznanjem rektor izpostavi raziskave, ki imajo potencial, da bodo imele vpliv na družbo do te mere, da je nekdo pripravljen plačati iz svojega žepa za proizvode, ki jih vsebujejo.«

Nagrade:

KATEGORIJA ŠTUDENTKE IN ŠTUDENTI TER ALUMNE IN ALUMNI

  1. mesto:  RF Alert

Članice in člani podjetniške skupine: Aljaž Martinčič, Matej Rabzelj, Tjaša Jereb, Jan Gašpar in Tilen Savnik (vsi s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani) 

  1. mesto: Dnevnik nekaj mojega – praktični vodnik skozi zdravljenje raka na dojki

Članice podjetniške skupine: Laura Ovčar (Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani), Tanja Spanić in Polona Marinček (obe iz združenja Europa Donna Slovenija), Tina Rahne Mandelj (Terasvet), Tatjana Romšek Poljšak (diplomirana psihoterapevtka)

  1. mesto: LGBTown – aplikacija, namenjena ustvarjanju digitalne LGBT skupnosti

Članice in člani podjetniške skupine: Nuša Muršič (Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani, Tilen Kolar (School of Geography and Leeds Business School), Tomi Petek (University of Aberdeen)

KATEGORIJA RAZISKOVALKE IN RAZISKOVALCI

  1. mesto: ArcLub One – sistem zagotavljanja dovoda kapljevite faze kriogenega medija v rezalno cono pri kriogenem odrezavanju kovin

Člana podjetniške skupine: dr. Damir Grguraš in Luka Sterle (oba s Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani)

  1. mesto: Protibakterijske učinkovine na osnovi monocikličnih fragmentov, pripetih na naftiridinsko ogrodje (Drugs4Badbugs) 

Članice in člani podjetniške skupine: prof. dr. Marko Anderluh in dr. Martina Hrast (oba s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani), dr. Anja Kolarič in dr. Nikola Minovski (oba s Kemijskega inštituta

  1. mesto: Učinkovita strategija za zatiranje dveh svetovno pomembnih rastlinskih škodljivcev – koloradskega in koruznega hrošča

Članice in člani podjetniške skupine: Anastasija Panevska, Maja Grundner, prof. dr. Kristina Sepčić, Matej Skočaj (vsi z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani), dr. Jaka Razinger, mag. Špela Modic (oba s Kmetijskega inštituta)

 

Predstavitve vseh finalistk in finalistov ter njihovih inovacij so na voljo na spletni strani Univerze v Ljubljani.

Foto: rfalert.com

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *