Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 12.11.21 in Univerze

Zmagovalci Rektorjeve nagrade za naj inovacijo  Univerze v Ljubljani 2021

Zmagovalci Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani 2021

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič je  prek spleta podelil Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani za leto 2021. Nagrado za najboljšo inovacijo v kategoriji študentke in študenti ter alumne in alumni je prejel projekt z naslovom ‘Pufer za izvedbo PCR testov SARS-CoV-2 na vzorcu sline’, nagrado za najboljšo inovacijo v kategoriji raziskovalke in raziskovalci pa projekt z naslovom ‘Prototipni elektroporator visokofrekvenčnih bipolarnih pulzov’.

Tradicionalni natečaj Rektorjeva nagrada za naj inovacijo Univerze v Ljubljani poteka v sodelovanju z Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem ter vzpodbuja vstop tehnoloških in netehnoloških inovacij ter inovativnih podjetniških idej na trg. Že drugo leto zapored je bilo tekmovanje razdeljeno v dve kategoriji: 1. kategorijo študentk in študentov, alumen in alumnov in 2. kategorijo raziskovalk in raziskovalcev, redno zaposlenih na Univerzi v Ljubljani. Rektor prof. dr. Gregor Majdič je finalistkam in finalistom zmagovalnih inovacij podelil denarne nagrade iz Rektorjevega sklada v skupni vrednosti 12.000 evrov.

»Naše znanstvenice in znanstveniki se uvrščajo v sam svetovni vrh poleg tega pa tudi uspešno sodelujemo z okoljem in gospodarstvom. Tudi z natečajem Rektorjeva nagrada za naj inovacijo pripomoremo k ustvarjanju odličnosti in kakovosti Univerze v Ljubljani, ki se že več let zapored uvršča med najboljše univerze na svetu,«  poudarja rektor  prof. dr. Gregor Majdič. Direktor Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja mag. Jakob Gajšek pa poudarja, da je Rektorjeva nagrada za naj inovacijo vsakoletno dokazilo prebojnosti inovacij tako študentov kot raziskovalcev Univerze v Ljubljani.

Nagrajenke in nagrajenci Rektorjeve nagrade 

KATEGORIJA ŠTUDENTKE IN ŠTUDENTI TER ALUMNE IN ALUMNI

  1. mesto Pufer za izvedbo PCR testov SARS-CoV-2 na vzorcu sline

Članice podjetniške skupine: mag. Eva Rajh (Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani, Kemijski inštitut), Katarina Pivko (Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani), dr. Mojca Benčina (Kemijski inštitut), dr. Maruša Bizjak (Fakulteta za farmacijo Univerze v Ljubljani)

  1. mesto Veggie Bombs

Članice podjetniške skupine: Ivana Turnšek (Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani), Patricija Kunstek (Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani), Kaja Črepinšek (diplomirana sanitarna inženirka)

  1. mesto Iniciativa za tuje študente

Članice podjetniške skupine: Marija Jeremič in Miljana Ivanović (obe s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani), Gea Anić (Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani)

KATEGORIJA RAZISKOVALKE IN RAZISKOVALCI

  1. mesto Prototipni elektroporator visokofrekvenčnih bipolarnih pulzov

Člani podjetniške skupine: doc. dr. Matej Reberšek, prof. dr. Damijan Miklavčič, asist. dr. Eva Pirc (vsi s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani)

  1. mesto EASE – napredni sistem za hlajenje elektronskih naprav

Člani podjetniške skupine: dr. Luka Lorbek, Luka Porenta, Klemen Hvala in prof. dr. Andrej Kitanovski (vsi s Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani)

  1. mesto SIMBA – Sočasna detekcija protimikrobnega in protibiofilmskega delovanja

Članice podjetniške skupine: izr. prof. dr. Anja Klančnik, asist. dr. Meta Sterniša (obe z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani), viš. znan. sod. dr. Jerica Sabotič (Institut Jožef Stefan)

Predstavitve vseh finalistk in finalistov ter njihovih inovacij so na voljo na spletni strani Univerze v Ljubljani.

Foto: UL

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *