Pages Menu
Categories Menu

Posted on 7.03.23 in Univerze

Znanstveni obisk v okviru Sklada Japonska med nami

Znanstveni obisk v okviru Sklada Japonska med nami

Pred sušijem: arheologija kmetovanja in ribolova v zgodnji Japonski.  

Prof. dr. Mark James Hudson, raziskovalni sodelavec Inštituta Maxa Plancka za geoantropologijo, je postal prvi prejemnik granta Sklada Japonska med nami, ki deluje pod okriljem Slovenske znanstvene fundacije, bo imel  na Oddelku za azijske študije v času med  v sredo, 8. marca 2023 ob 16,20 na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani  predavanje o arheologiji kmetovanja in ribolova v zgodnjem obdobju Japonske.

Sklad Japonska med nami sta 25. maja 2018 ustanovila zaslužni prof. dr. Andrej Bekeš, eden izmed vodilnih slovenskih japonologov, ter Slovenska znanstvena fundacija. Profesor Bekeš se je namreč ob prejemu prestižne nagrade Japonske fundacije jeseni 2017 odločil, da denarni del nagrade v višini 3 milijonov japonskih jenov nameni za ustanovitveno premoženje in za tekoče delovanje poslanstva sklada, ki bo Japonsko kot državo, kulturo in japonske študije približal Slovenkam in Slovencem ter spodbudil zanimanje mladih državljanov za japonski jezik in kulturo. Ob ustanovitvi je izrazil izrecno željo oziroma določil prednostno obliko delovanja: podpiranje obiskov strokovnjakov s področja japonskih študij v Sloveniji.

Prof. dr. Mark James Hudson trenutno znanstveno deluje kot član skupine za arheolingvistične raziskave na Oddelku za arheologijo na Inštitutu Maxa Plancka za geoantropologijo. Izjemno znanje in izkušnje pa je pridobil med delovanjem na več japonskih univerzah (Okayama, Tsukuba, Sapporo Gakuin, Nishi Kyush) ter v Centru svetovne dediščine gore Fuji v Shizuoki. Zato ne preseneča izbira teme za ljubljansko javno predavanje: Pred sušijem: arheologija kmetovanja in ribolova v zgodnji Japonski.

Predavanje bo potekalo v angleščini.

 

Foto: FF

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *