Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 8.04.19 in Inštituti

ZnC:  dr. Marko Mikuž – Pospeševalniki danes, jutri in… nikoli več?

ZnC: dr. Marko Mikuž – Pospeševalniki danes, jutri in… nikoli več?

Prof. dr. Marko Mikuž (Institut “Jožef Stefan” in Fakulteta za matematiko in fiziko UL) bo 9. aprila ob 9. uri gost v okviru cikla Znanost na cesti. Tema pogovora, ki bo potekal v Atriju ZRC SAZU, bo Pospeševalniki danes, jutri in… nikoli več?

Raziskave narave pri največjih človeštvu dosegljivih energijah temeljijo na poskusih pri pospeševalnikih nabitih delcev. Od katodne cevi na prelomu devetnajstega stoletja pa do Velikega hadronskega trkalnika (LHC) se je dosežena energija povečala za deset milijonkrat. Odkrili smo nove in nove delce, najtežji danes tehta več kot atom volframa. Z odkritjem Higgsovega bozona smo zaokrožili Standardni model.
Vsem uspehom navkljub se zdi, da bo za nadaljnji preboj pri razumevanju Narave na najmanjših dimenzijah – fiziko onkraj Standardnega modela – potrebno zgraditi še močnejše pospeševalnike. Prvi izmed njih, nadgradnja LHC na še večjo pogostost trkov, je tik pred vrati, drugi, še bolj ambiciozni načrti pa vznikajo kot gobe po dežju. Tipičen cilj je raziskati novo dekado v energiji.

Prof. dr. Marko Mikuž je redni profesor na Oddelku za fiziko Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani in vodja Odseka za eksperimentalno fiziko osnovnih delcev na Institutu “Jožef Stefan”. Njegovo področje dela je eksperimentalna fizika osnovnih delcev. Sodeluje v kolaboraciji ATLAS v CERNu. Že več kot 35 let sodeluje pri poskusih v CERNu, zadnja tri desetletja pri skupini ATLAS na Velikem hadronskem trkalniku.

Foto: ZnC

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *