Pages Menu
Categories Menu

Posted on 13.09.23 in Univerze

3. konferenca Evropske zveze za azijsko umetnost in arheologijo (EAAA)

3. konferenca Evropske zveze za azijsko umetnost in arheologijo (EAAA)

Na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani (FF UL)bo od 13. – 17. septembra 2023  potekala 3. konferenca Evropske zveze za azijsko umetnost in arheologijo. Gre za dogodek, ki je pomemben tako v slovenskem kot v mednarodnem akademskem prostoru, saj bo gostil vrsto uglednih strokovnjakov s področja azijske umetnosti in arheologije, tako iz Azije kot iz Amerike in Evrope. Program konference bo zajemal široko paleto tem, povezanih z azijsko umetnostjo in arheologijo, ki jih bo na 51 panelih predstavilo 174 znanstvenikov iz 25 držav, osrednji govorec pa bo zaslužni profesor Craig Clunas z Univerze v Oxfordu.

Še posebej izpostavljajo dvodelni panel Shang and Zhou Bronze Objects in European Collections: Collections Histories and Exhibits as Historical Sources (Bronasti predmeti iz obdobij Shang in Zhou v evropskih zbirkah: zgodovine zbirk in razstave kot zgodovinski viri), v katerem bo prvič celovito zajeta politika zbirateljstva bronastih posod in drugih predmetov v različnih evropskih muzejih, ter panela Bronze objects in early medieval East Asia (Bronasti predmeti v zgodnji Vzhodni Aziji) in Ancient Chinese Crafts, Gold, Brass, Bronze, Jade (Stare kitajske obrti, zlato, medenina, bron, žad), v katerih bodo predstavljeni najnovejši izsledki zadnjih arheoloških izkopavanj. Za poglobljeno razumevanje, kako je dunajski svetovni sejem leta 1873 in razstava kitajskih in japonskih predmetov vplival na zbirateljstvo in percepcijo vzhodnoazijske dediščine v avstro-ogrski monarhiji, je ključen tridelni panel East Asian Art in the Wake of the 1873 Vienna World`s Fair: Collectors and Collection Biographies in Central Europe at the Late 19th and Early 20th Centuries (Vzhodnoazijska umetnost po svetovni razstavi na Dunaju leta 1873: zbiratelji in biografije zbirk v srednji Evropi v poznem 19. in zgodnjem 20. stoletju).

Ob pestrem naboru strokovnih tem bo udeleženkam in udeležencem konference dodatno na voljo tudi ogled azijskih zbirk v izbranih slovenskih muzejih. Razstava »Prevzeto v zaščito« v Pokrajinskem muzeju Celje prikazuje vzhodnoazijske predmete, zaplenjene v času nacističnega in komunističnega režima, predvsem iz okoliških gradov in dvorcev. Kar nekaj teh predmetov je razstavljenih prvič. Razstava v Pomorskem muzeju »Sergej Mašera« Piran Kanček daljnega vzhoda pa prikazuje predmete, ki so jih pridobili pomorščaki, ki so v 19. in na začetku 20. stoletja na avstro-ogrskih vojaških in trgovskih ladjah potovali v Vzhodno Azijo.

Foto: EAAA

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *