Pages Menu
Categories Menu

Posted on 18.09.23 in Featured, Inštituti, Video

Center za tehnologije genske in celične terapije (CTGCT) 

Center za tehnologije genske in celične terapije (CTGCT) 

Kemijski inštitut, ustanovtelj Centra za genske in celične terapije (CTGCT), je ob začetku delovanja pripravil predstavitev z uglednmi predstaviniki evrospskih medicinskih raziskovalnih ustanov ,  ki bodo sodelovale kot partnerice pri razvoju inovacij z domačimi raziskovalci in znanstveniki.  Pri projektu gre za razvoj novih, personaliziranih načinov zdravljenja.

Nekaj poudarkov iz razprave:

 Prof. dr. Gregor Anderluh poudarja,  da predstavlja Center pomembno in edinstveno infrastrukturno pridobitev za Slovenijo. Država bo z vzpostavitvijo CTGCT bogatejša za usposobljene kadre in ustrezno opremljene akademske prostore. Dr. Jane Kinghorn, direktorica Translacijske raziskovalne enote na UCL, poudarja, da napredne terapije obljubljajo preobrazbo zdravstvene oskrbe bolnikov z nekaterimi najhujšimi boleznimi in  UCL je vodilni v svetu pri prenosu teh terapij. Prof. dr. Jurgen Kuball z medicinskega centra v Utrechtu pa komentira, da bo Center  pomembno gonilo inovacij in bo olajšal izmenjavo med sodelujočimi evropskimi partnerji. Prof. dr. Petra Reinke, direktorica berlinskega Centra za napredne terapije  poroča, da je Bolnišnica Charité  na medicinski fakulteti ustanovila akademski Center za napredne terapije (BeCAT), ki  z dobrimi proizvodnimi praksami (GMP) vodi pripravo zdravil za napredno zdravljenje (ATMP). Prof. dr. Ezio Enrico Bonifacio, je pomenljivo izjavilda se s preboji v celični in genski terapiji  pomikamo v vznemirljivo obdobje medicinskih terapij za bolezni, ki so imele omejene možnosti zdravljenja. Prof. dr. Roman Jerala poudarja odličnost sodelovanja znanstvenikov, zdravnikov in  pacientov. Center bo nekakšen most med biomedicinskimi raziskavami za napredno zdravljenje in njihovemu prenosu do pacientov. Izr. prof. dr. Mojca Benčina, ki bo vodila Center poudarja, da so ti napredni načini zdravljenja izjemno učinkoviti in prilagojeni posameznim pacientom.

Za tako obsežen in zahteven projekt je pomembno sodelovanje z uspešnimi evropskeimi raziskovalnimi ustanovami: Univerzitetni kolidž v Londonu (UCL), Univerzitetni medicinski center Utrecht, Univerzitetna bolnišnica Charité v Berlinu in Tehnična Univerza Dresden. Kemijski inštitut bo v center prispeval vrhunsko znanje na področju razvoja terapije raka in genetskih bolezni v povezavi s sintezno biologijo, omenjene partnerske ustanove pa bodo svetovale pri organizaciji centra in zagotavljale potrebno strokovno znanje.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *