Pages Menu
Categories Menu

Posted on 5.04.23 in Inštituti

»Do trajnostne pridelave poljščin: uporaba umetne inteligence in genetskih biosenzorjev«

»Do trajnostne pridelave poljščin: uporaba umetne inteligence in genetskih biosenzorjev«

Nacionalni inštitut za biologijo (NIB) pripravlja v sredo, 12. aprila 2023 ob 12. uri v Biološkem središču posvet na temo »Dotrajnostne pridelave poljščin: uporaba umetne inteligence in genetskih biosenzorjev«

Program:

Uvodni nagovor prof. dr. Maje Ravnikar, direktorice Nacionalnega inštituta za biologijo.

Dr. Tjaša Lukan: ̋Genetski biosenzorji: nova prebojna tehnologija za kmetijstvo prihodnosti ̋. V predavanju bo dr. Lukan predstavila razvoj senzorjev v rastlini krompirja, ki omogočajo spremljanje oksidirajočega okolja v rastlinskih celicah v živo. Tako so kot prvi odkrili signalizacijske celice, ki omogočajo odpornost krompirja na virusno okužbo, svojo raziskavo pa so objavili v prestižni reviji New Phytologist.

Dr. Jan Zrimec: ̋Do trajnostne pridelave poljščin s pristopi sistemske biologije in umetne inteligence ̋. V predavanju bo predstavil kako so v sodelovanju z raziskovalci na švedski tehnološki univerzi Chalmers s pomočjo umetne inteligence oblikovali sintetično DNK, ki nadzoruje proizvodnjo beljakovin v celicah. Tehnologija je uporabna tako v medicini kot v biotehnologiji in pri zagotavljanju trajnostne pridelave hrane, kjer lahko pospeši in bistveno poceni proizvodnjo. Dosežke so objavili v dveh uglednih znanstvenih publikacijah, en članek v reviji Nature Communications in drugega v Trends in Plant Science.

Pomen teh raziskav in dosežkov bosta z raziskovalci in s publiko delili prof. dr. Kristina Gruden, vodja Oddelka za biotehnologijo in sistemsko biologijo in prof. dr. Kristina Sepčič, vodja Katedre za biokemijo na Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *