Pages Menu
Categories Menu

Posted on 4.03.19 in Univerze

Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko pridobila dva H2020 projekta

Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko pridobila dva H2020 projekta

Evropska komisija je najavila začetek projektov na temo kibernetske varnosti iz programa Obzorja 2020 v skupni vrednosti več kot 60 milijonov EUR. Pri dveh izmed štirih izbranih projektov sodelujeta kot polnopravni partnerji dve ekipi, ki ju vodi Laboratorij za podatkovne tehnologije Inštituta za informatiko Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru: CyberSec4Europe (Slovenski koordinator doc. dr. Marko Hölbl) – https://www.cybersec4europe.eu/ in CONCORDIA (Slovenska koordinatorica je prof. dr. Tatjana Welzer) – https://www.concordia-h2020.eu/.

S februarjem 2019 se je, kot del programa Obzorje 2020 pričel projekt CyberSec4Europe, katerega osrednji cilj je vzpostavitev in upravljanje delovanja evropske mreže kompetenčnih centrov kibernetske varnosti. Namen kompetenčnih centrov je okrepiti raziskave in poglobiti sodelovanje na področju kibernetske varnosti v EU. V projektu sodeluje 43 partnerjev iz 22 držav članic EU in pridruženih držav. CyberSec4Europe je bil izbran kot eden izmed 4 projektov, katerih namen je pilotna vzpostavitev in upravljanje delovanja mreže kompetenčnih centrov za kibernetsko varnost ter implementacija skupne usmeritve raziskav in inovacij na tem področju.

CONCORDIA (Cyber Security Competence for Research and Innovation) je štiriletni multidisciplinarni raziskovalni in inovacijski projekt v okviru programa Obzorja 2020. CONCORDIA se je pričela januarja 2019, koordinira pa jo Raziskovalni inštitut CODE Univerze Bundeswehr v Münchnu. Vključuje 23 partnerjev iz industrije in drugih organizacij ter 23 partnerjev iz akademskega sveta. »CONCORDIA integrira kompetence za kibernetsko varnost za krepitev evropske digitalne suverenosti«, je dejala prof. dr. Gabi Dreo (diplomantka Univerze v Mariboru, Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko), izvršna direktorica CODE.

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *