Pages Menu
Categories Menu

Posted on 29.05.24 in Inštituti

IJS in CERN: pol stoletja skupne poti

IJS in CERN: pol stoletja skupne poti

Institut “Jožef Stefan” (IJS) vabi  na predavanje  v sredo, 5. junija 2024,   ob 12:30  v Veliki fizikalni predavalnici (Peterlinov paviljon) Fakultete za matematiko in fiziko UL, ki je  organizirano v okviru praznovanja IJS in CERN: pol stoletja skupne poti.

Predaval bo prof. dr. Jonathan R. Ellis, Kraljeva univerza v Londonu, Velika Britanija. Jonathan R. Ellis je Clerk Maxwellov profesor teoretične fizike na Kraljevi univerzi v Londonu, pred tem pa je med leti 1973 in 2011 delal v CERN-u v Ženevi. Opravil je pionirske študije eksperimentalnih znakov Higgsovega bozona in gluona. Trenutno je član združenja AION, ki načrtuje uporabo atomske interferometrije za iskanje ultralahke hladne temne snovi in gravitacijskih valov.

 Zadnjih 70 let smo bili priča revoluciji v našem razumevanju fizike delcev, in sicer s predlogom standardnega modela in preverjanji številnih njegovih napovedi v Evropski organizaciji za jedrske raziskave (CERN) in drugod. V predavanju bo opisal vlogo CERN-a pri teh dogodkih, vključno z odkritjem nevtralnih šibkih interakcij, odkritjem bozonov W in Z v trkalniku protonov in antiprotonov, poskusi z visoko natančnostjo v Velikem elektronsko-pozitronskem trkalniku (angleško Large Electron-Positron Collider oziroma LEP) in odkritjem Higgsovega bozona v Velikem hadronskem trkalniku (angleško Large Hadron Collider oziroma LHC). Osvetlil bo tudi odprta vprašanja, vključno z ugankami, ki jih je sprožilo Higgsovo odkritje in narava temne snovi, ter predstavil CERN-ov predlog za rešitev teh ugank s pomočjo predlaganega krožnega pospeševalnika (Future Circular Collider).

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *