Pages Menu
Categories Menu

Posted on 2.06.23 in Featured, Fotografije, Podjetništvo

InstaText korenito izboljša besedilo in ga pomaga narediti bolj berljivega in razumljivega

InstaText korenito izboljša besedilo in ga pomaga narediti bolj berljivega in razumljivega

Ali bi lahko tudi izboljševanje besedil predstavili kot igro, se je vprašal dr. Matej Guid, ustanovitelj in direktor InstaTexta, potem ko je program AlphaZero, ki je zgolj na osnovi igranja s samim seboj in po manj kot enem dnevu učenja postal najboljši igralec šaha na planetu.

Dr. Matej Guid, ustanovitelj in direktor InstaTexta

Če se je računalnik, ki nima pojma o šahu, lahko naučil igrati šah bolje od vseh in to z igranjem proti samemu sebi, ali bi ta pristop lahko uporabili tudi pri računalniškem učenju jezikov, je pomislil Matej Guid, slovenski mojster FIDE, znanstvenik na področju umetne inteligence in raziskovalec v Laboratoriju za algoritmiko na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani ter avtor odmevne knjige Learn and Master Progressive Chess.

Svojo zamisel, da bi ustvaril spletno platformo, ki bi na podlagi umetne inteligence dajala takojšnja priporočila in ideje, kako vsebinsko izboljšati besedilo napisano v angleščini ter ga narediti bolj berljivega in razumljivega, je predstavil Marcusu Hasslerju, strokovnjaku za jezikovne tehnologije iz Celovca, ki se je nad idejo navdušil. Takoj sta začela intenzivno delati in razvila platformo InstaText, ki že ima številne uporabnike po vsem svetu.

Za razliko od Grammarlyja in sorodnih orodij, ki so osredotočena na slovnične popravke, InstaText korenito izboljša besedilo in ga pomaga narediti bolj berljivega in razumljivega. Program ustvari bistveno več idej in globlje ideje od vseh obstoječih orodij. Če je potrebno, preoblikuje celoten stavek in ga umesti v kontekst besedila. InstaText nam lahko predstavlja kompetentnega »sogovornika«, s katerim v realnem času izboljšujemo svoja besedila. Z njim se ni potrebno vselej strinjati – kot avtorji besedila del predlogov običajno zavrnemo, kar pa nam omogoča enostaven spletni vmesnik.

InstaText je podprt v številnih spletnih aplikacijah

InstaText temelji na zamisli, da lahko s pomočjo umetne inteligence celotno besedilo napišemo na novo in sicer tako, kot bi ga napisal dobro izobražen »native speaker«. Osredotočen je torej na izboljševanje izvornega besedila, s pomočjo pisanja istega besedila na novo, kar poleg popravkov, vključno s slovničnimi, boljšega besedišča in izboljšane uporabe besed lahko vključuje tudi temeljita preoblikovanja besedila in optimizacijo besedil. Takšnega orodja ne bi bilo mogoče razviti pred pojavom najsodobnejših tehnologij s področja umetne inteligence, kot sta globoko učenje (angl. deep learning) in algoritem AlphaZero, pomembno vlogo pa igrajo tudi sodobne jezikovne tehnologije.

Na podoben način kot se Googlovi algoritmi prebijajo skozi neskončne vsebine po svetovnem spletu, tudi InstaText lahko dostopa do najrazličnejših besedil iz mnogih področij. Denimo znanstveni članki so večinoma prosto dostopni preko Google Učenjaka. »Dosežek programa AlphaZero je nedvomno predstavljal močno inspiracijo: ne samo, da se je šaha začel učiti tako rekoč kot nepopisan list papirja in je nato v manj kot enem dnevu postal z naskokom najmočnejši igralec šaha na planetu – tudi odigrane šahovske partije v dvoboju z do takrat najboljšim šahovskim programom Stockfish so impresivne, številne med njimi prave mojstrovine, lahko bi jim rekli kar umetniška dela!« pravi Matej Guid.

»AlphaZero je mogoče uporabiti za “izdelavo” izjemno močnih igralcev v katerikoli igri s popolno informacijo, se pravi pri vseh igrah, pri katerih so vse informacije o trenutnem stanju igre znane vsem igralcem,« razloži Matej Guid. »Pri šahu, na primer, ves čas vidimo celotno šahovnico, za razliko od pokra, ko je del kart prikritih. Razlog je nadvse preprost: za učenje ni potrebno imeti na voljo nikakršne ekspertize, le pravila igre!«

Glede varovanja zasebnih podatkov se je InstaText obvezal, da besedil ne hranijo in da se samodejno izbrišejo takoj, ko program ponudi predlog izboljšanega besedila. V interakciji z uporabniki so spoznali, da si številni med njimi želijo, da bi se umetna inteligenca v ozadju zares učila iz njihovih besedil – tudi iz že objavljenih člankov – ter jim tako pomagala k še višji učinkovitosti pri delu, kar pa je mogoče doseči tudi brez hranjenja besedil. Pri InstaTextu so razvili tudi tehnologijo, ki uporabnikom omogoča, da orodje za izboljševanje besedil še dodatno prilagodijo svojim potrebam in svojemu stilu pisanja s pomočjo osebnih slovarjev ter raznih jezikovnih nastavitev.

InstaText ima danes že preko 2 milijona registriranih uporabnikov in kupce v več kot 100 državah. Velika večina uporabnikov prihaja iz akademskega sveta. InstaText je podprt v številnih priljubljenih spletnih aplikacijah, kot so Google Docs, Gmail, Outlook, WhatsApp, LinkedIn in Twitter. Najdemo pa ga tudi v Wordu in celo v Overleafu, saj hkrati podpira tudi LaTex besedila.

Inteligentni urejevalnik besedil InstaText pomaga raziskovalcem in doktorskim študentom po vsem svetu

V podjetju InstaText načrtujejo, da bodo v prihodnosti podprli vse najpomembnejše svetovne jezike. »Trenutno smo dali prednost angleščini in se še dodatno osredotočili na izboljševanje akademskih besedil, saj tudi sami v jedru ekipe InstaText povečini izhajamo iz akademskega okolja,« pravi Matej Guid. Zavedamo se, da lahko dobro napisano besedilo in sprotna pomoč pri pisanju raziskovalcem predstavlja ključno razliko med uspehom in neuspehom ter da jasna, učinkovita in razumljiva besedila lahko pomenijo bistveno krajšo pot do objave.«

»InstaText se mi zdi zelo koristen, saj sem z njegovo pomočjo veliko hitrejša pri pisanju prispevkov. Sem perfekcionistka in običajno porabim (preveč) časa za iskanje pravih besed in takšno oblikovanje stavkov, da so zlahka berljivi, četudi koncepti zelo zapleteni. InstaText mi močno olajša življenje,« pa je povedala Giulia Guidi, doktorska študentka na University of California, Berkeley.

Mojca Vizjak Pavšič

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *