Pages Menu
Categories Menu

Posted on 19.09.23 in Inštituti, Univerze

Mednarodna konferenca s področja biometrije

Mednarodna konferenca s področja biometrije

Med 25. in 28. septembrom, bo v Ljubljani potekala Mednarodna konferenca o biometriji IJCB, ki je eden najpomembnejših akademskih dogodkov s tega področja na svetu. Štiridnevni program prinaša predavanja vodilnih svetovnih strokovnjakov o najnovejših metodah za razpoznavanje obrazov, prstnih odtisov in očesne šarenice,  razvoju »deep fake« tehnologij in postopkov za njihovo zaznavanje, digitalni forenziki in načinih za zagotavljanje varnosti biometričnih podatkov.

Mednarodno konferenco o biometriji IJCB (International Joint Conference on Biometrics) skupaj organizirata največje cehovsko združenje na svetu Inštitut inženirjev elektrotehnike in elektronike (Institute of Electrical and Electronics Engineers – IEEE) in Mednarodno združenje za razpoznavanje vzorcev (International Association for Pattern Recognition – IAPR). Lokalni organizatorji so Laboratorij za strojno inteligenco s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, Slovensko društvo za razpoznavanje vzorcev (SDRV) in Evropsko združenje za biometrijo (European Association on Biometrics – EAB).

Biometrija, ki se ukvarja z računalniško-podprtim razpoznavanjem posameznikov na podlagi njihovih fizioloških lastnostih (npr. prstni odtis, obraz, šarenica, glas), se zaradi izjemne uporabnosti v tehnologiji razvija s svetlobno hitrostjo. Pri nas poznamo na primer uporabo prstnega odtisa ali obraza za odklepanje mobilnega telefona, za vstop v mobilno banko in za avtentikacijo pri spletnih plačilih. Ker gre za zbiranje elektronskih podatkov o posameznikih, je razvoj metod za varno uporabo in preprečevanje zlorab nujen.

Ena od osrednjih govork na konferenci bo akademska profesorica dr. Gouying Zhao z Univerze Oulu na Finskem, ki bo spregovorila o raziskavah na področju uporabe posnetkov obraza, od branja obrazne mimike do skoraj neopaznih sprememb, kot so spremembe barve obraza in drugi fiziološki signali. Direktor aplikativne znanosti v podjetju Amazon One Manoj Aggarwal bo na konferenci predstavil različne postopke identifikacije, ki slonijo na generativni umetni inteligenci, ocenjevanju kakovosti slike in zaznavanju živosti. Amazon One sicer razvija tehnologijo za ustvarjanje in prepoznavanje edinstvenega podpisa s posameznikovo dlanjo za hitra, priročna in brezstična plačila.

Program konference  na: https://ijcb2023.ieee-biometrics.org.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *