Pages Menu
Categories Menu

Posted on 17.04.23 in Univerze

Najsodobnejše testno-merilno okolje na področju sodobnih komunikacijskih sistemov in storitev na Fakulteti za elektrotehnikoo

Najsodobnejše testno-merilno okolje na področju sodobnih komunikacijskih sistemov in storitev na Fakulteti za elektrotehnikoo

V Laboratoriju za telekomunikacije na Katedri za informacijske in komunikacijske tehnologije Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani so vzpostavili testno-merilno okolje, v katerem je vzpostavljena infrastruktura za meritve, testiranja in verifikacijo ter eksperimentalne raziskave in prototipiranje na področju kompleksnih komunikacijskih sistemov in storitev ter zagotavljanja kibernetske varnosti v sodobnih komunikacijskih in podatkovnih okoljih.

Gre za celovito okolje, ki vključuje Ethernet in IP omrežje, 5G mobilno jedro in radijsko dostopovno omrežje, orodja za spremljanje in profiliranje kibernetskih napadov, internet stvari, infrastrukturo v oblaku in ekosistem podatkovnih storitev. Uporabniki imajo tako na voljo široko paleto storitev in zmogljivosti, ki omogočajo prilagojeno eksperimentiranje in testiranje v naprednih scenarijih uporabe, vključno z zmožnostmi emulacije, DPI zmogljivosti ter napredno analitiko.

Testno okolje je vzpostavljeno na virtualizirani infrastrukturi, ki uporabnikom omogoča oddaljen dostop preko grafičnih ali aplikacijskih vmesnikov ter avtomatizacijo izvajanja testov.

Najsodobnejša oprema testno-merilnega okolja bo v veliko pomoč pri izobraževanju bodočih strokovnjakov IKT ter raziskovalcem na fakulteti pri razvoju novih inovativnih rešitev na področju mobilnih komunikacij in kibernetske varnosti. Opremo lahko najamejo tudi podjetja in druge institucije, ki bodisi potrebujejo dostop do infrastrukture in strokovno podporo za izvedbo testiranj in verifikacije delovanja njihovih produktov ali storitev ali pa v raziskovalne in inovacijske namene.

Poleg raziskovalnega in testnega okolja 5G, ki omogoča večje hitrosti prenosa podatkov, večjo zanesljivost ter energetsko učinkovitost, je del celotnega testno-merilnega okolja tudi Cyberlab – celovito okolje za kibernetsko varnost. Znotraj tega je na voljo nabor orodij za spremljanje in analizo zlonamernih kibernetskih aktivnosti nepridipravov, ki v sodobnih omrežjih iščejo in izrabljajo ranljivosti. S pomočjo različnih kibernetskih vab (t. i. honeypotov, posebnih programov, ki oponašajo delovanje resničnih sistemov in storitev, ki so napadalcem zanimivi) okolje omogoča zbiranje, analizo in vizualizacijo podatkov o napadih v realnem času ter poglobljeno analizo kibernetskih napadov in njihovih značilnosti.

V raziskovalne namene je na voljo tudi obsežen nabor zgodovinskih podatkov; 10+ let za omrežni teleskop (http://telescope.ltfe.org) in 3+ let za kibernetske vabe in vse zbrane primere zlonamerne programske opreme (http://cyber.ltfe.org). Ker pa lahko velika količina zbranih podatkov predstavlja dodaten izziv, so znotraj Cyberlaba razvili še orodje CyberViz, ki pomaga z vizualno predstavitvijo zbranih podatkov, za lažje razumevanje napadov, njihovega izvora, ciljev in karakteristik, verige akcij in sodelujočih entitet.

Več informacij na povezavi: https://ltfe.org/testcenter

Foto: FE UL

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *