Pages Menu
Categories Menu

Posted on 4.04.23 in Inštituti, Univerze

“Pogovori z dobitniki ERC projektov”

“Pogovori z dobitniki ERC projektov”

Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije ( ARRS) v okviru promocije znanosti prireja cikel »Pogovori z dobitniki ERC projektov«.

V sredo, 5. aprila 2023 med 18. in 19. uro v avli pred Veliko čitalnico v Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK)  bo gost  prof. dr. Peter Križan, ki je kot nosilec projekta ERC za uveljavljene raziskovalce, januarja letos pridobil še projekt ERC za potrditev koncepta svojih raziskav in hitrejši prehod v inovacije »CherPET – Cherenkov light for total-body Positron Emission Tomography«.

Z raziskovalcem, katerega najnovejši projekt »CherPET« obeta učinkovitejše diagnosticiranje raka, zgodnje odkrivanje nevrodegenerativnih in srčnih bolezni ter usmerjanje in spremljanje zdravljenja, se bo pogovarjal prof. dr. Mitja Lainščak, direktor ARRS.

Evropski raziskovalni svet (ERC) je 24. 1. 2023 objavil dobitnike novih projektov za potrditev koncepta raziskav  za leto 2022. Od 232 prijav je bilo odobrenih 90 projektov, med katerimi je bil izbran v financiranje tudi projekt prof. dr. Petra Križana, ki s svojim ERC projektom za uveljavljene raziskovalce gostuje na Institutu “Jožef Stefan”, ter ga izvaja v sodelovanju s Fakulteto za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani.

Projekt za presojo koncepta (Proof of concept) je mehanizem ERC, namenjen raziskovalcem, ki so projekt v okviru ERC že prejeli in želijo raziskati poslovni in družbeni potencial rezultatov projekta. S shemo ERC »Proof of concept« želi ERC povečati inovativni potencial odlične znanosti, ki jo že financira v okviru raziskovalnih projektov ERC. Prof. dr. Križan, ki je leta 2020 postal prejemnik projekta ERC za uveljavljene raziskovalce (ang. Advanced Grant), z navedenim dosežkom postaja peti raziskovalec z uspešno pridobljenim projektom ERC »Proof of concept« v Sloveniji.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *