Pages Menu
Categories Menu

Posted on 8.09.23 in Inštituti, Univerze

Prihaja  slovenski festival znanosti

Prihaja  slovenski festival znanosti

Med 26. in 28. septembrom 2023 bo potekal v Ljubljani in Kopru 29. slovenski festival znanosti z mednarodno udeležbo VESOLJE-ZEMLJA-LJUDJE. Pripravljata ga Slovenska znanstvena fundacija (SZF) ter Univerza na Primorskem (UPR) pod častnim pokroviteljstvom prof. dr. Igorja Papiča, ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Z geslom letošnjega festivala znanosti VESOLJE-ZEMLJA-LJUDJE želita glavna organizatorja prireditve že potencialne udeležence spodbuditi k razmišljanju o človekovi povezanosti z vesoljem in še posebej s planetom na katerem živijo, o soodvisnosti od narave ter o spremembah, na katere lahko ljudje vplivajo relativno malo.

V zvezi s tem bo 29. slovenski festival znanosti omogočil udeležencem aktivno spoznavanje pojavov, procesov, zakonitostiv povezavi z naravo in človekom s pomočjo naravoslovnih in humanističnih eksperimentov, šovov, delavnic, predavanj, pogovorov, razstav in terenskih ogledov.

Festival znanosti bo letos proslavil spomin na življenje in dosežke matematika dr. Josipa Plemlja, prvega rektorja prve slovenske univerze; biologa dr. Pavla Grošlja, velikega popularizatorja naravoslovja v prvi polovici 20. stoletja (revija Proteus) in botanika dr. Alfonza Paulina, univerzitetnega predavatelja ter ravnatelja botaničnega vrta ljubljanske univerze v prvi polovici 20. stoletja. Festival bo tudi poklon dvema sodelavcema festivala v prvih dveh desetletjih 21. stoletja, pokojnemu fiziku dr. Dušanu Petraču, popularizatorju naravoslovja in astronavtike v ZDA in Sloveniji ter Eoinu Scottu, dolgoletnemu predsedniku Orkney International Science Festival-a (Škotska), promotorju znanosti in vsestranskega napredovanja družbe v okviru slovenskih festivalov znanosti (ob 10. obletnici smrti).

Potekal bo na več lokacijah-osrednji del v Ljubljani, v prostorih Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologije Univerze v Ljubljani, Večna pot 113. Na Obali pa bodo potekali festivalski dogodki na več lokacijah in sicer v prostorih Fakultete za humanistične študije in Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (Univerza na Primorskem) ter v Arheološkem parku Simonov zaliv v Izoli, ki je v sestavi Centra znanosti Univerze na Primorskem.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *