Pages Menu
Categories Menu

Posted on 4.04.23 in Svet

Prof. dr. Mirjam Mencej pridobila ugledni ERC projekt

Prof. dr. Mirjam Mencej pridobila ugledni ERC projekt

Prof. dr. Mirjam Mencej z Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani (UL FF) je pridobila projekt Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) za uveljavljene raziskovalce (Advanced Grant), in sicer za projekt The roles of the agency of the dead in the lives of individuals in contemporary society / Vloga mrtvih v življenju posameznikov v sodobni družbi (akronim: DEAGENCY). Skoraj dva milijona evrov vreden projekt bo trajal pet let, izvajati ga bodo začeli 1. septembra 2023.

 Namen projekta DEAGENCY je doseči celovito razumevanje vloge mrtvih v življenju posameznikov v sodobni družbi. Namesto da bi izkušnje posameznikov z mrtvimi razumeli zgolj kot izraze »ljudskega verovanja« ali simbole in metafore kulturnih in družbenih problemov in sprememb, bodo mrtvi v projektu obravnavani kot aktivni akterji v odnosih med posamezniki in širšimi družbenimi in kulturnimi procesi. V sklopu projekta bodo raziskovali, kako vplivajo na razmišljanja, vrednote in vedenje posameznikov; kako so vključeni v njihove socialne odnose; in kakšen vpliv imajo na posameznike znotraj širšega družbenega, kulturnega in političnega konteksta. V projektu bo sodelovalo deset raziskovalcev in raziskovalk iz Slovenije in tujine, ki bodo svoje etnografske raziskave opravljali v Sloveniji, na Madžarskem, Slovaškem in v Bosni in Hercegovini, pri čemer se bodo osredinili na vlogo mrtvih v kontekstu problematične politične preteklosti (množična grobišča); spreminjajoče se religijske krajine (alternativna spiritualna gibanja) in spreminjajočih se socialnih odnosov (družinski in medsosedski odnosi v ruralnem okolju).

 »Projekt ERC Advanced Grant je najbrž res sploh največje priznanje, ki ga raziskovalka lahko dobi za svoje delo. Zame osebno to pomeni predvsem možnost, da se bolj poglobljeno in nemoteno posvetim raziskovalnemu delu, česar se izjemno veselim, obenem pa tudi zavezo in odgovornost, da delam po svojih najboljših močeh. Še posebej se veselim, da bom lahko delala z ekipo mladih doktorskih in podoktorskih, pa tudi nekaterih že uveljavljenih raziskovalcev doma in iz tujine. Projekt je veliko priznanje za Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo, s katerega prihajam, saj je to sploh prvi ERC projekt na področju naše discipline. Je tudi priznanje za Filozofsko fakulteto, za Univerzo v Ljubljani, in konec koncev za humanistiko na Slovenskem nasploh,« je o prejetju  projekta povedala prof. dr. Mirjam Mencej.

 Prof. dr. Mirjam Mencej je redna profesorica za folkloristiko na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Njeno ožje področje raziskovanja so pripovedna folklora, vernakularna religija in tradicijska verovanja. Je Humboldtova štipendistka in prejemnica drugih štipendij, s katerimi se je izpopolnjevala na različnih univerzah in inštitutih v tujini. Je članica več izvršnih komitejev mednarodnih strokovnih združenj in uredniških odborov znanstvenih revij ter avtorica petih znanstvenih monografij in soavtorica ene. Več o njenem delu na povezavi.

 »Na UL smo izjemno ponosni na prof. dr. Mirjam Mencej, ki je pridobila ERC projekt za uveljavljene raziskovalke. To je zdaj že deseti ERC projekt, ki ga vodijo raziskovalci Univerze v Ljubljani, s čimer se lahko postavimo ob bok mnogim drugim odličnim evropskim univerzam. Zelo pomembno je tudi, da je to že drugi projekt s področja družboslovja in/ali humanistike, saj od raziskovalcev na teh področjih včasih slišimo, da je težje pridobivati takšne vrhunske projekte kot kolegom v naravoslovju. Že drugi prestižni ERC projekt za Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani dokazuje, da to ne drži, in da imamo tudi na področjih družboslovja in humanistike v Sloveniji izjemne, mednarodno priznane raziskovalce,  je novico o prelomnem uspehu prof. dr. Mencej pospremil rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Gregor Majdič.

 ERC za uveljavljene raziskovalce (Advanced Grant) je ena od najbolj prestižnih in konkurenčnih raziskovalnih shem Evropske unije. Raziskovalcem zagotavljajo priložnosti za nadaljevanje ambicioznih projektov, ki temeljijo na radovednosti in bi lahko vodili do velikih znanstvenih prebojev. Podeljujejo jih uveljavljenim, vodilnim raziskovalcem z dokazano zgodovino pomembnih raziskovalnih dosežkov v zadnjem desetletju. Tokratni razpis za zbiranje predlogov je pritegnil skoraj 1650 prijav, ki so jih pregledali paneli priznanih raziskovalcev. ERC je v okviru programa Horizon Europe podelil 218 naprednih štipendij izjemnim raziskovalcem po vsej Evropi. Nepovratna sredstva v skupni vrednosti 544 milijonov evrov podpirajo vrhunske raziskave na številnih področjih, od medicine in fizike do družboslovja in humanistike.

Foto: Miha Tozon

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *