Pages Menu
Categories Menu

Posted on 19.09.23 in Inštituti

Sanje o sanjah: topologija s prostorsko-časovno oblikovano svetlobo

Sanje o sanjah: topologija s prostorsko-časovno oblikovano svetlobo

Institut Jožef Stefan (IJS) pripravlja v sredo 20. septembra2023 ob 13 uri predavanje  prof. dr. Qiwena Zhana z Univerze za znanost in tehnologijo v Šanghaju, Kitajska na temo Sanje o sanjah: topologija s prostorsko-časovno oblikovano svetlobo.

S hitrim napredkom laserske tehnologije so vse večje pozornosti deležna optična polja z različnimi topološkimi lastnostmi. V predavanju bo predavatelj  pregledal nedavno razvite tehnike, ki nam omogočajo neposredno oblikovanje optičnih polj v prostorskih in prostorsko-časovnih domenah. Valovni paketi z zapletenimi topološkimi strukturami se ponašajo z edinstvenimi lastnostmi, ki pri interakciji s snovjo lahko vodijo do pomembnih aplikacij.

Qiwen Zhan je sicer zaslužni professor nanofotonike na Univerzi za znanost in tehnologijo v Šanghaju na Kitajskem. Je avtor več kot 200 recenziranih člankov, ene knjige, devetih poglavij v knjigah in šestih patentnih prijav v ZDA. Njegovo glavno raziskovalno področje je manipulacija svetlobnega polja in interakcija svetlobe s snovjo.

 

Foto: inf.news

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *