Pages Menu
Categories Menu

Posted on 30.08.23 in Inštituti, Univerze

Stičišče znanosti in gospodarstva

Stičišče znanosti in gospodarstva

Nove tehnologije in inovacije na ogled v »Stičišču znanosti in gospodarstva«, projekt Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije, (MVZI) ki se vsako leto predtavlja na sejemski prireditvi Mednarosni sejem obrti in podjetništva (MOS) in bo ltos poteekal med 13. in 17. septembrom 2023 na celjskem sejmišču. Namenjen je predstaviti visokotehnoloških inovacij, novih tehnologij, novih materialov in tehnoloških procesov s področja elektronike, mehatronike, robotike, bionike, energetike, informacijsko-komunikacijske tehnologije, digitalizacije, industrije 4.0 in 5.0 ter družbe 5.0.

Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) Univerze v Mariboru bo skupaj s podjetjem Skylabs d.o o. na sejmu predstavila slovenske satelite in modularni razvoj satelitov ter podporne tehnologije vesoljskim aplikacijam. Laboratorij za optoelektroniko in fotoniko omenjene fakultete bo predstavil inovacije s področji fotonike in optične MEMS (mikro-elektro-mehanski sistemi) tehnologije.  FERI bo pod vodstvom prof. dr. Aleš Holobarja in njegovih sodelavcev predstavil zanimiv projekt bionskega človeka v virtualnem okolju z možnostjo interakcije z implantabilnimi vsadki. Gre za izjemno zanimiv 3D model človeka in dojemanje anatomije človeškega telesa v integraciji z naprednimi tehnologijami, ki se vedno bolj vgrajujejo v človeško telo. V bistvu projekt predstavlja pot v biodigitalno konvergenco in nove smernice razvoja človeške bionike kot podpornega sveta sodobne medicine in zdravstva.

Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani bo predstavila mikrofluidne sisteme, laboratorije na čipu, senzorične sisteme in nove sončne celice z visokim izkoristkom ter sistem razgibavanja roke po poškodbi in možganski kapi.

Institut Jožef Stefan (IJS) bo sodeloval z različnimi odseki, predstavili bodo elektronsko keramiko, senzorske sisteme in aktuatorje ter nove materiale.

Kemijski inštitut (KI)  pa bo sodeloval z različnimi laboratoriji, ki bodo predstavili nove pametne materiale, področje sintezne biologije, razvoj vodikovih celic in drugo.

Janez Škrlec, ki »Stičišče znanosti in gospodarstva« uspešno vodi že od leta 2016, bo predstavil projekt »bionska glava« kot tehnološko platformo, ki združuje napredne implantabilne možganske vsadke, senzorje, simulatorje, bionski vid in sluh, komunikacijske sisteme in vmesnike možgani – računalnik, možgani – stroji ter možgani – inteligentna protetika. Gre za njegovo inovacijo in za prikaz vseh danes aktualnih podpornih tehnologij sodobne medicine in zdravstva.

Cilj sejemske predstavitve je pospešiti razvoj visokotehnoloških inovacij in k sodelovanju pritegniti tudi mlade raziskovalce, hkrati pa mlade navdušiti z novimi tehnologijami in inovacijami. V okviru celovite predstavitve bodo predstavljeni tudi novi poklici in perspektivni izobraževalni programi.

Foto: MVZI

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *