Pages Menu
Categories Menu

Posted on 30.03.20 in Podjetništvo, Start Up

Verjamemo v inovatorje – Prijave za Venture Program

Verjamemo v inovatorje – Prijave za Venture Program

Organizacija EIT Digital je marca naznanila začetek tretje izvedbe programa Venture, v sklopu katerega bodo v 20 evropskih državah podprli podjetniške ekipe z najboljšimi tehnološkimi idejami. V Sloveniji ima vlogo regionalnega partnerja ABC Accelerator, ki je že začel zbirati prijave ekip iz Slovenije, pa tudi Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Hrvaške, Severne Makedonije in Srbije. Ekipe z inovativno idejo se lahko prijavijo do 26. aprila 2020 ter se s tem potegujejo za podporo v višini do 25.000 evrov.

EIT Digital Venture Program je namenjen podjetnikom s poslovnimi koncepti s področja tehnologije prihodnosti oz. deep tech. V sklopu 8-tedenskega online predpospeševalnega programa bodo ekipe s pomočjo podpore ABC Acceleratorja in njegove mednarodne mreže vrhunskih strokovnjakov razvile in dokončale svoj najosnovnejši sprejemljivi produkt (ang. minimum viable product oz. MVP) ter prejele potrebno pomoč pri zagonu podjetja in iskanju prvih vlagateljev. Program, ki se bo hkrati izvajal tudi v Grčiji, Latviji, na Poljskem in Portugalskem, vključuje tudi finančno podporo v višini do 25 000 evrov, ki jo udeleženci lahko prejmejo v treh fazah glede na uspešnost – fazi priprave najosnovnejšega sprejemljivega produkta, ustanovitve zagonskega podjetja ter iskanja prvega vlagatelja.

»V EIT Digital verjamemo v inovatorje, ki so odločeni odpravljati ovire in spreminjati svojo panogo ne glede na to, od kod prihajajo. V sodelovanju z regionalnim partnerjem ABC Acceleratorjem si prizadevamo, da ideje dozorijo v najosnovnejše sprejemljive produkte in ekipe v samo dveh mesecih zrastejo v podjetja, pripravljena na vlaganja,« je povedala predstavnica organizacije EIT Digital Jasmina Popovska.

»Pri lanski izvedbi programa se je število prijaviteljev v primerjavi s prvo izvedbo podvojilo in uspelo nam je izpeljati uspešen program, ki je marsikoga navdihnil za nadaljnje delo. Tudi letos upamo na povečanje števila prijav, saj gre za enega redkih programov, ki ekipe z idejami tudi finančno spodbudi k nadaljnjemu razvoju,« je povedala Polona Juvančič, koordinatorka EU projektov pri ABC Acceleratorju.

Za uspešno podjetje sta potrebna več kot samo dobra ideja in sreča. Projekt mora naslavljati potrebe potencialnih strank, kar je izkusila tudi ekipa Hotspoter, ki se je programu priključila lani. Po tem, ko so razvili odlično idejo, je bil naslednji korak najti vlagatelje in začrtati pot rasti. »Program nam je pomagal zgraditi trden temelj za rast in širjenje. Glavni poudarek je bil na poslovnem vidiku in pripravi najosnovnejšega sprejemljivega produkta. Usposabljanje je obsegalo različne vsebine od tega, kako predstaviti idejo in raziskati trg, do tega, kako se pogovarjati s potencialnimi vlagatelji. To je izčistilo našo storitev in nam pomagalo prepoznati nove sektorje, ki bi jih lahko pokrili,« je svojo izkušnjo povzel Igor Aničić, ustanovitelj podjetja Hotspoter.

Tudi Tea Vrcić iz podjetja Volo je navdušena nad lansko izkušnjo, saj je zaradi organizatorjev programa, ki so v njihovi ideji prepoznali dodano vrednost, ekipa pridobila na samozavesti in dosegla zastavljene načrte, predvsem s pomočjo jasne opredelitve svojega trga in ciljnega občinstva, na osnovi tega pa so nato lahko tudi zvišali svojo ponujeno vrednost.

Možnosti lanskega programa je izkoristilo tudi hrvaško startup podjetje Worig. Ustanovitelj Nino Ćosić pravi, da je šele takrat spoznal, da je njihov koncept unikaten in ima potencial, k njegovemu razvitju pa so še dodatno prispevala mentorstva v sklopu programa.

ABC Accelerator je večkrat nagrajeni zagonski pospeševalnik za jugovzhodno Evropo s sedežem v Ljubljani, ki je v petih letih delovanja prispeval k rasti več kot 150 zagonskih podjetij po vsem svetu ter k razcvetu ekosistema startupov na tem področju. Vizija celotne poslovne skupine ABC Acceleratorja je razvoj stičišča, ki bi podjetnikom omogočalo dostop do znanja, povezav in delovnega okolja, ki ga potrebujejo za rast, hkrati z uresničevanjem te vizije pa postaja most in strateška točka za inovacije, poslovanje in naložbe v regiji in svetu. V okviru svojega delovanja je vpet v mnoge evropske projekte in programe, tudi omenjenega programa EIT Digital, vodilne evropske organizacije na področju digitalnih inovacij in podjetniškega izobraževanja, ki spodbuja digitalno transformacijo v Evropi.

Ekipe iz Slovenije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Severne Makedonije ali Srbije z inovativno idejo, podprto z dokazom koncepta ali prototipom, se lahko na Venture Program prijavijo do 26. aprila 2020. Prijave startupov, ki si želijo pospešiti rast, pa ABC Accelerator zbira vse leto.

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *