Pages Menu
Categories Menu

Posted on 9.11.23 in Inštituti, Univerze

Zaupanje v znanost  – v ospredju letošnega svetovnega dneva znanosti

Zaupanje v znanost – v ospredju letošnega svetovnega dneva znanosti

Ob Svetovnem dnevu znanosti za mir in razvoj (10. november), je Slovenska znanstvena fundacija (SZF) v strokovnem sodelovanju z raziskovalci Fakultete za farmacijo (FFA) in Medicinske fakultete (MF) Univerze v Ljubljani ter s Slovensko nacionalno komisijo za UNESCO (SNKU), pripravila posebno prireditev za slovenske dijake in njihove profesorje, ”Od molekule do zdravila, od laboratorija do pacienta”. Z njo si bodo sodelujoče institucije prizadevale utrditi lepilo zaupanja v znanost s pomočjo komuniciranja znanosti s področja farmacije, medicine oz. zdravstva. Ta področja so bila v pandemičnem obdobju 2020-2022 najbolj izpostavljena lažnim novicam, samooklicanim vsevednežem in pospeševateljem teorij zarot.

V ospredju prireditve ”Od molekule do zdravila, od laboratorija do pacienta”, ki bo potekal v petek, 10. novembra 2023, v prostorih FFA na Aškerčevi cesti 7 v Ljubljani, je utrditev dialoga dijakov in njihovih profesorjev z znanstveniki ter posledično rast zaupanja v njihovo strokovnost, odgovornost in socialni čut, pa tudi usmerjanje k odprti znanosti ter izobraževanju in končno k večjemu interesu za študij farmacije in ostalega naravoslovja, medicine oz. zdravstva.

Prireditev bo s to usmeritvijo potrjevala aktualnost sprejetih programskih usmeritev in prednostnih področij delovanja UNESCO-a ter SNKU.

Prof. dr. Maja Zalaznik, podpredsednica SNKU, je ob prireditvi med drugimi zapisala v svojem nagovoru: ”Vloga znanosti pri oblikovanju naše skupne prihodnosti je lahko izpolnjena le, če obstaja zaupanje v znanost… Vsako zaupanje pa si je potrebno pridobiti in ga znati ohraniti. Še posebej v znanosti je to kompleksna in nenehna naloga, saj vpliva na to, kako družba dojema in sprejema znanost, delo znanstvenikov in vseh, ki predano gradijo in soustvarjajo nova spoznanja  življenja in njegovega razvoja. Vseh nas.”

Izr. prof. dr. Nataša Karas Kuželički, mag. farm. (FFA) bo predstavila projekt Science Mama’s Vaccine Forum (2021); prof. dr. Borut Štrukelj (FFA) pa projekt, ki ga je realiziral s skupino sodelavcev, to je o obveščanju javnosti o novostih na področju terapije Covid-19 oz. razvoja protivirusnih cepiv in zdravil (2020). Oba projekta je SZF nagradila z nacionalnim priznanjem Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju

V drugem delu prireditve bodo udeleženci prisluhnili asist. Ani Perdih, dr. med. (MF), ki bo predstavila delovanje zdravnice družinske medicine v postpandemičnem obdobju; doc. dr. Lovro Žiberna (FFA) pa pozornost namenja zdravilom  in mladim.

Prireditev bo sklenila predstavitev FFA ter ogled njenih laboratorijev, v katerega bodo vključene tudi demonstracije zanimivih primerov iz izobraževanja farmacevtov.

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *