Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on 25.11.19 in Svet, Univerze

Katere države imajo največ doktorskih diplomantov?

Katere države imajo največ doktorskih diplomantov?

Svetovni ekonomski forum (WEF) je objavil pregled števila doktorskih diplomantov v državah OECD in nekatere med njimi  lahko kljub svoji majhnosti zasedejo visoko mesto v akademskih okoljih. Podatki kažejo, da je imelo zgolj 1,1%  prebivalcev v starostni skupini od 25 – 64 v lanskem letu doktorat po državah OECD. Kot je razvidno iz spodnjega grafa, se delež prebivalstva  z doktoratom po državah zelo razlikuje. Največ jih je v Sloveniji, 4%,  najmanj v Indoneziji o,1%

Združene države Amerike so imele v letu 2017 največ doktorskih diplomantov, 71.000, čeprav v tabeli  zasedalo  šele  četrto mesto, sledita Nemčija in Velika Britanija pa jih dosegata okoli 28.000 in sta za ZDA.

Analize kažejo, da se število doktorjev znanosti v splošnem povečuje. V državah OECD se je med leti 2013 – 2017 povečalo za 8% in to predvsem v Mehiki, Španiji in ZDA. Povečevanje števila najbolj izobraženih je dobra novica za celotno gospodarstvo držav, saj ga najvišje izobraženi kadri lahko naredijo bolj inovativnega.

Priporočamo tudi branje pogovora z rektorjem Univerze v Ljubljani prof. dr. Igorjem Papičem, ki smo ga objavili pred nekaj dnevi.

 

Foto: OECD

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *